Rizling Ice fermentirao je na kontroliranoj temperaturi uz korištenje selekcioniranih (kupljenih) kvasaca i ostavili smo 5,5 grama po litri neprovrelog šećera. Drugi, za nas klasični, bio je 12 sati u preši na bobicama, fermentirao je na vlastitim kvascima, ležao na finom talogu nekoliko mjeseci, a u velikoj bačvi od 3000 litara ukupno godinu i pol. Oba imaju 7,5 grama kiselina po litri, a sasvim su drukčija vina, ispričao je Zdenko Šember priču o dva rizlinga berbe 2015.
Doista su različiti. Ice je spreman za konzumaciju. Iznimno je dopadljiv jer su se dosta visoke kiseline uskladile s neprovrelim šećerom. Pršti aroma jabuke iz njega i sočnog je okusa.
Drugi je, pak, samozatajan. Poput Šembera. U čaši dugo “šuti”, kao da razmišlja što će reći i kako. A kad riječi poteku, može se samo promisliti kako će lijepi stihovi biti za godinu, dvije, tri…
Berbu 2011. predstavila su dva macerirana rizlinga. Prvome na etiketi godina piše rimskim brojkama MMXI. Fermentirao je 25 dana u kaci s bobicama, potom pola godine ležao na finom talogu, 18 mjeseci se smirivao u bačvi pa se preselio u bocu. Boja mu je jantarna, primjerena maceriranim bijelim vinima, miris kompleksan, dugo treba čekati da se rasloje pojedine arome, a okus pun, a osvježavajuć. Sličan, ali još kompleksniji, je Qvevri. Taj rizling iz 2011. šest mjeseci bio je na maceraciji s fermentacijom u amfori ukopanoj u zemlji. Poslije je godinama ležao u velikoj bačvi pa u boci. U širokoj čaši polako se otvaraju mirisi smokava, rogača, začina pa i smole, a okus mu je slankast, osvježavajuć i traje dugo. Osim sorte, zajedničko im je 12,5 posto alkohola te činjenica da je svaki fin na svoj način i da je svaki za drugu priliku.
Nakon tog pokera asova prešlo se na tris vremešnih kraljeva. Chardonnay sur lie iz 2004. živahan je kao da je iz 2014. Bijeli pinot iz 2002. je, kaže Zdenko, stara ljubav i uvijek novo uzbuđenje. Žuti plavec iz 1996. odlično je pristajao zapečenim štruklima sa sirom, lukom i peršinom.
Sadili bi ga oni za pjenušce i mirna vina, no nema sadnica. Rekli su. Šteta, samo smo prozborili uz dva džokera: pjenušac Blanc de blanc iz 2013., koji je ispirao usta za Crni pinot 2015., još jedno veliko vino iz podruma Šember.