Biodinamička načela nalažu da sve treba raditi prema položaju Mjeseca i planeta Sunčevog sustava. Prema njima, vrijeme se dijeli na dane korijena, dane lista, dane cvijeta i dane ploda. Vina će, tvrde mnogi, biti puno ukusnija u dane cvijeta i dane ploda. Britanski supermarketi Tesco i Marks&Spencer kušanja vina organiziraju isključivo u te dane.
Na dane ploda ili dane cvijeta kušali smo po 140 vina i nijedno nije imalo grešku. U dane lista i dane korijena među istim vinima odbacivali smo i do 40 uzoraka, rekla je sommelierka Marks&Spencera Jo Ahearne.
Biodinamički kalendar za kušanje vina osnovan je na kalendaru Marije i Matthiasa Thuna koji su 55 godina istraživali utjecaj Mjesečevih mijena, položaja Sunca i planeta Sunčevog sustava na biljke.
A ocem biodinamičke poljoprivrede smatra se austrijski profesor Rudolf Steiner, rođen u današnjem Međimurju, koji je 1924. održao poljoprivrednicima u Koberwitzu, u tadašnjoj Njemačkoj, a današnjoj Poljskoj, niz predavanja o “životnoj snazi” u poljoprivrednim kulturama i tlu, kao i u mineralima i kemijskim elementima. Dao je upute za izradu prirodnihbiodinamičkih pripravaka namijenjenih gnojidbi i zaštiti od nametnika. Čovjek putem ovako uzgojene hrane u organizam unosi “kozmičke sile” koje su djelovale na biljke i životinje.
Biodinamički uzgojeni poljoprivredni proizvod, pa i vina, nose međunarodno priznatu oznaku Demeter. Demetra je bila grčka božica zemlje, ratarstva i plodnosti.