To je Petrovo vino, rekao je o narančastoj malvasiji dubrovačkoj Andro Crvik iz mjesta Komaji u Ćilipima kraj Dubrovnika.
- Dio grožđa malvasije dubrovačke iz berbe 2015. skinuo je s peteljki, muljanjem mu razbio bobice pa ga s košticama i kožicama stavio u novu, srednje paljenu drvenu bačvu od 500 litara. Tako je fermentiralo godinu dana. Potom ga je u omjeru pola-pola izmiješao s malvasijom klasično vinificiranom u inoksu pa napunio 600 boca. Vino smo nazvali Blasius, što znači Vlaho ili, na kontinentu, Blaž, a još nemamo etiketu. Na tržište će pred Uskrs – ispričao je gospar Andro priču o prvom narančastom vinu krajnjeg hrvatskog juga.
Narančasta vina, najjednostavnije je objašnjenje, napravljena su od bijeloga grožđa na način na koji se rade crna vina. Dugotrajnom maceracijom, odnosno namakanjem kožica u soku bijelo vino dobije posebne arome i bogatiji okus. To je posebno izraženo kod sorte poput malvasije dubrovačke, koja je uvijek bogatog okusa.
Klasično proizvedena malvasija Tezoro miriše jako fino, a Blasius miriše puno finije, bio je prvi zaključak usporednog kušanja dva vina od iste sirovine. Sporo se taj Vlaho otvara u čaši. Prvo se osjeti lagani dim, koji je danak novoj bačvi, a potom jedva primjetni miris cimeta. Nakon toga stižu korice naranče i mandarine te čokolada. Sve zajedno podsjetilo je na griottu u koju je umjesto višnje stavljena smokva. U okusu je još malo grubo, no to će se izgladiti u mjesecima koji mu predstoje. Ili godinama jer ima strašan potencijal sazrijevanja. Podsjeća na Mediteran, na šetnju uz more toplog jesenskog dana. I na lijepu ženu čiju široku laganu haljinu vjetar vrti oko tijela.
Malvasija dubrovačka punija je i strastvenija, toplija sorta nego istarska. Obitelj Crvik od nje proizvede oko 25.000 litara vina na godinu. Dosad su ga punili pod etiketama Marin Držić i Tezoro (to znači blago), a sad imaju i treću, “narančastu” etiketu. Bit će je i iz berbe 2016. Ona bačva od 500 litara ponovno je puna.
I nije to prvo vino Petra Crvika koji je prije dvije godine diplomirao enologiju. Napravio je on i izvanredni crnjak Vilin ples, mješavinu cabernet sauvignona, merlota i plavca, čija je berba 2011. na Vinskim zvijezdama osvojila pet zvjezdica, što znači između 95 i 98 bodova na listi do sto. Na tom je putu i Blasius.