O dobrim vinima se priča, a o iznimnima se šuti, rekla je jednom prilikom poznata hrvatska sommelierka Daniela Kramarić. Imala je pravo, sudeći po tišini na kraju kušanja vina glasovitog bordoškog podruma Haut-Brion u zagrebačkoj vinoteci Svijet vina.
Puna je voća, začina, fine crne čokolade, zemljanih tonova i nadasve mladosti bila boca Château Haut-Briona 2012. Mješavina merlota (65,5 posto) i cabernet sauvignona s dva posto cabernet franca izazvala je šutnju. To je vino pred kojim je najmanje 30 godina ugodnog putovanja kroz vrijeme. Svi najpoznatiji svjetski kritičari dodijelili su mu 95 bodova ili više na listi do 100 i hvalili njegovu punoću, koja nije karakteristična za bordoška vine te berbe. Mnogi će reći da je vino puno premlado. To je istina, ali ne znači da ga ne treba piti. U svakom se gutljaju dugo uživa i pitanje je tko će i kad imati priliku probati ga ponovno.
Kvaliteta, nažalost, košta. Butelja je gotovo 6300 kuna.
I dok se o najboljem vinu slavnog podruma, koje se kušalo posljednje, radosno šutjelo, o prvom se veselo razgovaralo. Bio je to Clarendelle blanc 2015., klasični bijeli Bordeaux, što znači da je mješavina semillona i sauvignon blanca, a ima i malo još jedne mirisne sorte muscadelle. Miriše klasično sauvignonski, po zelenom povrću i cvijeću, a okus mu je pun, kremozan, topao i dobar za različitu hranu.
- Odličan je za pijuckanje. Lagan, a traje. Ima i dobru cijenu – rekao je sommelier Siniša Lasan iz dubrovačkog restorana Proto.
Ta je butelja 140 kuna, manje od mnogih pošipa, komentiralo se, a malo je pošipa koji se kvalitetom s ovim vinom mogu mjeriti.
Pomalo je nezapaženo prošao Clarendelle rosé 2015. Možda zbog kvalitete bijelog ili zato što je bilo dosta hladno. Riječ je o ozbiljnom ružičastom vinu od tri bordoške crne sorte, čak pomalo taničnom, koje bi se moglo lijepo točiti na čaše, a cijena mu je 105 kuna.
Odlično za posluživanje čaše je i Clarendelle rouge 2012., svojevrsno ljetno crno vino.
Uslijedile su tri berbe vina La Chapelle de la Mission Haut-Brion s imanja preko puta “glavnog” Haut-Briona. U berbama 2012. i 2010. dominira cabernet sauvignon, a u 2011. merlot. Potonje je vino zato nježnije, a prva dva su poprilično divlja i s vrlo velikim potencijalom starenja, posebno berba 2010. Ta osobina ima i svoju cijenu jer je 2010. skuplja od 2000 kuna, a ostale berbe su između 700 i 800.
Potom smo se iz kapelice (La Chapelle) “preselili” u dvorac (Château Haut-Brion) i kušali drugu etiketu.
Gotovo svaki bordoški château ima elitno vino i Berba 2005. zove se Château Bahans Haut-Brion, a 2010. Château Clarence Haut-Brion u čast Clarencea Dillona, koji je imanje Haut-Brion kupio 1935.
- Mirišući ga, napiješ se. Kad bih mogao uzeti esenciju tog mirisa pa svako jutro uživati u njemu, bilo bi dovoljno – razmišljao sam o još jednom vinu pred kojim je možda i više godina nego preda mnom. Bilo je to predzadnjeg dana 2016., ali gotovo svi okusi i mirisi ostali su u glavi i u prvim danima 2017.
- Nakon izvrsnih vina iz Champagne, Burgundije i Provanse, uvezli smo i ozbiljan Bordeaux u ponudi. Time je završeno naše širenje Francuskom – rekao je Dino Kušen, vlasnik tvrtke Akrobat, čija je ova vinoteka u Boćarskom domu, i najavio novo ime iz Italije. Bit će to vina Gianfranca Soldere, koji je 1972. u toskanskome Montalcinu osnovao imanje Case Basse. Danas ima 23 hektara vinograda i radi slavna vina Brunello di Montalcino, gotovo uvijek kao riservu, što znači da odležavaju u podrumu pet-šest godina prije izlaska na tržište.