Prijatelj vinar mi je došao na ručak na uzgajalište školjaka i donio toliko vina da ga nismo stigli popiti iako je na kraju ostao pet dana. Nismo znali što bismo s viškom vina, na uzgajalištu nemamo mogućnost hlađenja, pa smo ga smjestili na dno mora, rekao je Marko Dušević, koji uzgaja kamenice i dagnje u uvali Smokvica kraj Stare Povljane na Pagu. Ta su vina, dodaje, nestala, a ne zna je li ih odnijelo more ili su se njima počastili ronioci.
- Uskočili su prijatelji vinari Kabaj i Erzetič iz Slovenije te Mario Jurišić iz Svetog Ivana Zeline i Kraljevski vinogradi iz okolice Zadra. Vino je u kavezima, koji su već postali turistička atrakcija, pa ih ronioci dolaze fotografirati. Sad predstavljamo nekoliko boca za probu, a u proljeće ćemo i ‘službeno’ izvaditi tri kaveza s 350 boca – najavljuje Dušević.
Na festivalu Vino.com u zagrebačkom hotelu Esplanade kušali smo Rose 2012. od crnog pinota i gotovo nestvarno dobar Sivi pinot 2010. vinarije Kabaj, koju u slovenskim Goriškim brdima vodi Francuz Jean Michel Morel, te dva hrvatska vina čije smo morske inačice usporedili s istim vinima odležanima u podrumu.
Bili su to Chardonnay 2015. zelinske vinarije Kos-Jurišić te Crljenak 2014. Kraljevskih vinograda iz Petrčana pokraj Zadra.
Čepovi svih vina iz mora bili su zaštićeni voskom, dakle gotovo hermetički zatvorena. Iako nisu imala dodir sa zrakom, u čaši su iskazala veću zrelost nego vina istih godišta iz podruma. Sporije su se otvarala i trebalo je čekati pola sata da se razviju arome, a ni boje bijelog i crnog vina nisu bile podjednako žive i bistre.
- Valjda ih je more malo treslo, tu su jake struje, a vina su punjena bez filtriranja, pa se podigao talog i zamutio ih – kaže Dušević.
Inače, na odležavanje u more pjenušce već godinama spušta ekipa iz Poljoprivredne zadruge Vrbnik s Krka, a 2015. je mirna vina u Iki spustio i Rino Prelac iz Momjana. U kolovozu su ih izvadili i uživali u njima pa na dno spustili 2000 novih boca vinarija Prelac, Iločki podrumi, Petrač, Kabola, Andrija i Miklaužić.