Hratska vina su originalna i moraju se pojaviti na svjetskom tržištu, rekao je Michel Rolland, jedan od vodećih svjetskih vinskih konzultanata koji je u istarskom restorano San Rocco kušao malvazije Benvenutija, Brčića, Coronice, Claija, Degrassija, Franca Armana, Geržinića, Kabole, Kozlovića, Kraljevića, Krulčića, MaDeBaKo, Matoševića, Pilata, Piquentum, Polettija, Radovana, Trapana, Saints Hills i Roxanicha.
- Pitke su i osvježavajuće i savršeno su pristajale uz hranu koju sam probao proteklih dana. Niti jedno vino nije imalo grešku, što je vrlo dobro za budućnost vinarstva u Hrvatskoj – rekao je Rolland, ali i dodao kako i dalje postoji prostor za poboljšanje njihove kvalitete.
Rekao je i kako u Hrvatsku dolazi sve više ljudi koji piju hrvatska vina, što je najbolja promidžba.
- Ti će turisti pričati o hrvatskim vinima kad se vrate kući. Ali hrvatska vina moraju biti i na međunarodnom tržištu jer su originalna. Kod međunarodnih kupaca uvijek postoji znatiželja, jer ljudi vole nova vina – poručio je Michel Rolland, vinski savjetnik desetaka podruma u 13 zemalja, među kojima su i bordoški Château Le Bon Pasteur, Château Bertineau Saint-Vincent u Pomerolu, Château Rolland-Maillet u Saint-Émilionu, Château Fontenil u Fronsacu i Château La Grande Clotte u Lussac-Saint-Émilion. Savjtuje i južnoafričku vinariju Bonne Nouvelle, španjolsku Campo Eliseo te argentinske podrume Val de Flores, Yacochuya i Clos de los Siete. olland, kojeg zovu i leteći enolog, dobio je puno negativnih kritika nakon emitiranja glasovitog dokumentarca Mondovino u kojem vinarima telefonom dijeli savjete i to gotovo identične. Svima preporuča mikrooksidaciju.