Ispit o vinskim sortama grožđa, omjeru vina i vode te brzo ispijanje gemišta “discipline” su izbora za kralja gemišta večeras u sportskoj dvorani u središtu Svetog Ivana Zeline na 48. izložbi vina kontinentalne Hrvatske.
To je dobar pokušaj promjene stava kako se gemišt radi od vina koje nije dovoljno fino da bi se pilo samo. Naprotiv, gemišt treba raditi od vina za gemišt koje ima malo alkohola, nježne arome i izraženiju finu kiselost. Takvo će vino malo mineralne vode pretvoriti u osvježavajući cocktail. Vino koje nije dobro samo, ni s vodom neće biti bolje.
Prije 50-ak godina, uoči prve zelinske vinske izložbe, od vina u okolici Zagreba, dakle iz Prigorja, Zagorja, Plešivice…, uglavnom su se pili gemišti. Do danas Plešivica je ušla među najbolje hrvatske vinske podregije, Zelinsko Prigorje je vrlo blizu, a i o zagorskim se vinima opravdano priča s poštovanjem. U sve tri podregije rade i odlične prirodne pjenušce klasičnom šampanjskom metodom druge fermentacije u boci.
Pjenušci plešivičkih obitelji Tomac, Šember, Kurtalj već se godinama uspoređuju sa šampanjcima. Odlične zrele pjenušce rade i Zelinčani, posebice Željko Kos, a obitelj Puhelek-Purek prva je iskoristila kraljevinu kao bazu za fino pjenušavo vino. U obližnjoj Bedenici kraljevinu je fino zapjenušao i Dražen Bedeković, vlasnik vinarije Prigora, u “šampusu” Bedekovich Brut Nature koji, dakle, ne nosi ime vinarije nego obiteljsko prezime.
Vinarija Bolfan Vinski Vrh iz zagorske Hraščine ima fini klasični pjenušac Centurion, a Baronial Vuglec Brega iz okolice Krapinskih Toplica najbolje je ocijenjen pjenušac zelinske izložbe.
Potonja vinarija, koju odlično vodi enologinja Jasminka Šaško, proizvodi i bijeli pjenušac Vuglec, ružičasti Rozalia te Crveni, kojem već ime ukazuje na boju. Ove su godine predstavili i pjenušac od bijelih sorata iz podruma Vuglec, a ekspeditivni liker, kojim se regulira miris i okus, je ledeno vino vinarije Bodren iz Huma na Sutli. Nazvali su ga Jasminka. Po enologinji.