Francuzi šampanjce rade u starim rudnicima krede. Neki su duboki i 80 metara. Mi nemamo rudnike, ali smo pjenušac ostavili da sazrijeva na dnu mora, na dubini od oko 30 metara, priča Marinko Vladić, enolog Poljoprivredne zadruge Vrbnik s Krka. Nakon berbe 2006. u more su spustili 600 boca da vide hoće li “preživjeti”. Eksperiment je uspio, a boca pjenušca Valomet optočenog školjkama stoji 1450 kuna.
- Lijepo to izgleda, ali nas ne zanimaju školjke, nego vino. Zato smo iz berbe 2007. na odležavanje na morskom dnu stavili 2000 boca. Tijekom 10 godina postupno ćemo vaditi po nekoliko stotina boca da vidimo kako se vino mijenja – opisuje jedinsteni pokus enolog Marinko Vladić.
Bazno vino za Valomet je žlahtina, a PZ Vrbnik klasičnom, šampnajskom metodom druge fermentacije u boci radi i “obični” pjenušac koji odležava u podrumu.