Samo 600 litara vina dobit će Boris Drenški od grožđa s 5000 trsova u svojim vinogradima u okolici Hrma na Sutli koje je s prijateljima obrao 4. siječnja navečer na minus 10 stupnjeva.
- Zakon propisuje da mora biti najviše minus sedam, no ako je hladnije, još bolje – objašnjava hrvatski kralj slatkih vina uvjete za ledenu berbu u kojima su se beračima prsti smrznuli unatoč dvostrukim rukavicama. Zakon propisuje i da smrznuto grožđe mora imati najmanje 127 stupnjeva sladora po Oechslovom moštomjeru pa su i mošt i vino slatki poput meda. A koliko je teško istisnuti sok iz ledenih bobica svjedoči i to da prešanje traje četiri-pet sati. A dobije se desetak puta manje mošta nego u redovitim berbama. Takva vina pune se u dva ili tri puta manje bočice od običnih buteljki, ali su pet ili 10 puta skuplje. Slatkiši Borisa Drenškog, s etiketom Bodren, najnagrađivanija su hrvatska vina na ocjenjivanju britanskog časopisa Decanter, a bočice nekih nektara, poput Cuvéea Ledeno vino 2007., stoje i 750 kuna. Prije Bodrena, po ledenim berbama najpoznatiji je u Hrvatskoj bio podrum Kutjevo. I oni su, ali dan poslije, brali smrznuti traminac na položaju Hrnjevac.
- Fermentacija ovakvog mošta traje i do godinu dana, a vino će biti spremno za kušanje za dvije godine – rekao je glavni enolog Kutjeva Ivan Marinclin nakon berbe na minus 12 stupnjeva. S otprilike jednog hektara ubrano je 700 kilograma smrznutog grožđa od kojeg će dobiti oko 200 litara ledenog vina. Ledene berbe je u ovoj velikoj vinariji uveo još 1996. Marinclinov prethodnik Ivica Perak, koji je od 2012. privatni vinar, a 5. siječnja brao je smrznutu graševinu u svojem vinogradu na glasovitom položaju Mitrovac.
- Nekoliko dana imali smo temperature od minus 8 stupnjeva, a kad je pala na minus 12, krenuli smo u ledenu berbu. Cijeđenje mošta iz smrznutih bobica trajalo je dva dana, a fermentacija može trajati i 12 mjeseci – kaže Perak kojem je to druga ledena berba otkad je privatnik. Takva se vina piju samo u posebnim prilikama, uz najbolje deserte, najplemenitije sireve, najfinija jela od gusje jetre ili u najintimnijem društvu.