Uživala sam posljednje tri godine u Hercegovini, uživala sam prije u svim vinarijama u kojima sam radila na tri kontinenta, uživam i u Makedoniji, ali mislim da je dosta putovanja i da je vrijeme da se vratim kući, ispričala je hrvatska enologinja Josipa Andrijanić. Dočekala nas je u skopskoj vinariji Chateau Kamnik, čija vina osvajaju zlatne medalje na najvećim europskim ocjenjivanjima. Došla je na tri mjeseca, ispratiti ovogodišnju berbu, a oduševili su je ljudi, vina i grožđe.
- Ljudi stvarno vole vina, i to ne samo svoja. Za početak berbe otvorili smo najbolje šampanjce, poput Kruga i Cristala. Svako malo otvori se i neka naša arhiva, da vidimo kako se vino mijenja – govori Josipa i dodaje kako je ove godine grožđe izvanredno.
Nada se da će u berbi 2015. budući enolozi ove vinarije uživati kao što ona uživa u prijašnjima.
A u Chateau Kamniku doista se ima u čemu uživati. Smještena je iznad Skoplja i s njezinih prozora se vidi gotovo cijeli grad. Okružena je vinogradima zasađenima 2004. Glavne sorte su temjanika (lokalni naziv za žuti muškat) i vranec, no pozornost posvećuju i chardonnayu, sivom pinotu i sauvignonu od bijelih te syrahu, merlotu i cabernet sauvignonu od crnih sorata. Puno eksperimentiraju pa imaju fino vino od talijanskog montepulciana, a posadili su i slavni sangiovese.
Tijekom kratkog ponoćnog posjeta vinariji podjednako su nas oduševili svježi voćni crnjak Winemakers’ Selection 2014. od vranca, merlota i carmenerea te zreli i puni Ten Barrels Syrah 2012. Na “službenom” kušanju sljedećeg prijepodneva prekrasnu je budućnost najavio Terroir Vranec Grand Reserva 2012. Grožđe je iz vinograda kraj Velesa, na 500 metara nadmorske visine.
Koliko su potentni vinogradi, ali i koliko dobro vinogradari i podrumari znaju posao, uvjerili smo se kušajući elegantan Cabernet sauvignon iz 2009. godine.
Vina Chateau Kamnik dostupna su i kod nas, ali ne po cijenama na koje su kupci makedonskih vina navikli. Butelje su od 75 do 300 kuna. I vrijede toliko.