Nježno! To je prvi dojam nakon kušanja šampanjca Billecart-Salmon Brut Reserve. Mjehurići nježno miluju usta, nježan mu je miris u kojem se zrelost isprepliće s voćnim aromama, nježnog je i skladnog okusa. Bio je zvijezda kušanja osam pjenušavih vina iz Hrvatske, Slovenije i Champagne te njihova sljubljivanja s hranom kod samoborskog vinara i ugostitelja Marijana Žganjera, vlasnika slavne slastičarnice “U prolazu”.
Tijekom toplog popodneva ugodna je dobrodoščica bio fino rashlađen Tomac Rosé, a jedinstveno druženje završilo je s pjenušcem Amfora. Već je pao mrak i postalo svježije pa je čvrsto pjenušavo vino jače boje, predivnih kompleksnih aroma i punog tijela, kakvo je obitelj Tomac napravila prva na svijetu, odgovaralo vremenu na satu i na termometru. Između njih, pjenušavo društvo tražili su janjeći kotleti s nekoliko vrsta domaćih rajčica te finim crnim kruhom, rebrica odojka s restanim krumpirom, patka s mlincima i različiti kolači.
Perla rosé, Lagunin pjenušac od terana, brzo se sprijateljio s janjećim kotletima, ali i s patkom. Proizveden je metodom druge fermentacije u tanku, jednostavnijom od klasične šampanjske tijekom koje mjehurići nastaju u boci, no to mu nije nanijelo puno “štete”. Ima ugodan miris i okus, pristaje toplom vremenu, samo relativno kratko traje.
Patki je pristajala i Biana Brut Rosé, pjenušac od crnog pinota i rebule Slovenca Mirana Sirka s Goriških brda. Njegov bijeli Brut pjenušac, od chardonnaya i rebule, dobar je bio uz odojka, posebno kad se meso ohladilo. Izvrsno vino oduševilo je punoćom, zrelošću i svježinom. Kušali smo i pjenušac Domagoj brut 2007. obitelji Pavlečić s Plešivice, mješavinu sorata kojem se osjete godine, no dobar bi bio uz suhe, ne preslatke kolače. Uz kremšnitu je fina bila Dišeća Penina Vaneja koju Danilo Steyer iz slovenske regije Štajerska radi od traminca.
A onaj Billecart-Salmon? Ma njega je šteta piti uz hranu. Puno će bolje poslužiti da intimno druženje s voljenom osobom, koje je uvijek lijepo, učini još ljepšim.