Nemojte prerano vrtjeti čašu. Prvo je stavite pod nos, potom je zavrtite pa ponovno pomirišite. Ako miris nakon vrćenja nije bolji, to je ‘ispeglano’ vino iz Čilea ili Argentine koje ne zaslužuje pozornost, rekao je sommelier Zvonimir Štimac na kratkom “tečaju” kušanja vina koji je održao tijekom Vinske promenade sredinom lipnja u Krku.
- Kušanje započinje i završava očima. Pogledamo bistroću i boju vina, onjušimo ga pa gucnemo. Provrtimo ga po ustima da osjetimo svježinu i progutamo tako da nam se arome vrate kroz nos. Ako naknadni okus nije plemenitiji od prvog, vino ponovno nije dobro – pojasnio je Štimac. Nakon gutljaja, dodaje, opet pogledamo čašu, odnosno vinske suze koje se slijevaju niz njezine stijenke.
- Ako teku polako, vino ima dobre alkohole koji će mu omogućiti da godinama održi kvalitetu. No od alkohola su važnije kiseline. One su srž vina, bez njih vino propada i postaje tupo. Vina s lijepim kiselinama zovemo svježa – govorio je Štimac.
Baš na Krku dobro je potražiti vina za kušanje. Od žlahtine, koja raste samo kraj Vrbnika, rade mirna i pjenušava vina, ali i suha te slađa koja se mogu uspoređivati. Nazvana je prema staroslavenskom pridjevu žlahten, što znači plemenit, a daje lagana vina nježnog mirisa primjerena ljetu.
Zbog razičitih stilova usporedno se mogu kušati i rajnski rizinzi, malvazije ili graševine. Tako se upoznaje bogatstvo vinskog svijeta, u kojem su suze na stijenkama čaše gotovo uvijek suze radosnice.