Samo su najuporniji kušali crveni pjenušac neobičnog imena Peppermint Paddock na degustaciji koju je organiziralo Australsko veleposlanstvo u zagrebačkom Kaptol centru. Pjenušac je bio ’skriven’ među drugim odličnim vinima vinarije d’Arenberg iz doline McLaren pokraj grada Adelaide u Južnoj Australiji pa su mu mnogi pretpostavili shiraze, cabernet sauvignone, grenache i ostale crne sorte ili njihove mješavine te bijele favorite chardonnaye, sauvignone, rieslinge i viogniere. I pogriješili su, jer je Peppermint Paddock gotovo jedinstven pjenušac na našem tržištu na kojemu je jako teško pronaći vrijedno pjenušavo vino tamnije od rosea.
Ponuđeni Peppermint Paddock nosio je oznaku sec, što znači da ima između 17 i 35 grama neprovrelog šećera. Slatkoća se, međutim, ne osjeća previše. Štoviše, ugodna je kad se isprva gusto vino rasprsne u ustima. Malo se tako slatkih a dobrih pjenušaca u Hrvatskoj može kupiti pa i ovaj može pronaći svoje mjesto unatoč cijeni od 235 kuna. Treba ga dobro ohladiti, a proizvođači ga preporučaju kao aperitiv i uza svakovrsnu perad te orijentalnu kuhinju. Svojom prozračnošću dobro bi pristajao i uz laganije sladolede i parfe kreme.
Peppermint Paddock vinarija d’Arenberg radi se od u nas nepoznate hibridne sorte chambourcin. Francuskog je podrijetla, a ne zna se točno kakvim je križanjem nastala. Mnogi pretpostavljaju da je jedan od ‘roditelja’ crni pinot, koji mora biti u svakom pravom šampanjcu. U dolini McLaren posadili su ga 1990., a prva je berba bila tri godine poslije. Sorta je otporna gotovo na sve bolesti vinove loze i uspijeva pod svim vremenskim uvjetima. Stoga joj, čak i u vreloj Južnoj Australiji, u vinogradima ne treba navodnjavanja. ‘Isti naš direktor ili izabela’, rekli bi oni zločestiji, ali i grožđe chambourcin ima dosta jak miris koji ‘proviruje’ iz natočene čaše. Peppermint Paddock se ne radi isključivo od chambourcina, nego mu se dodaju vina od nekoliko različitih sorti, a u kasnijoj fazi proizvodnje pjenušavog vina pojačava se i portom koji rade sami. D’Arenberg je jedna od najnagrađivanijih australskih vinarija i jedna je od najstarijih u Australiji. Prve vinograde preci današnjih vlasnika iz obitelji Osborn posadili su još 1890. godine. Sama vinarija osnovana je 1912., a 1928. ti su vinari već imali 78 hektara vinograda, s koliko raspolažu i danas.
Odličja na ocjenjivanjima vina počeli su skupljati 1960. godine, a tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća obnovili su stare podrume i odmah potom i vinograde. Na nekim su položajima ipak zadržali stare loze, i to prvenstveno crne grenache, shiraz i mourvedre, kombinaciju sorata poteklu iz doline francuske rijeke Rhône.
Američki magazin Wine and Spirits ih je 1999. uvrstio na listu 70 najznačajnijih svjetskih vinarija. Njihova se vina mogu kupiti u najvećoj hrvatskoj vinoteci, u zagrebačkom Vrutku, a butelje su od 74,98 kuna za Stamp Jump, bijelu ili crnu mješavinu sorata, pa do 447,98 za najbolje vino kuće, shiraz pod imenom The Dead Arm. Od rizlinga rade predikatno slatko vino The Noble, a jedno od najzanimljivijih vina im je The Laughing Magpie, mješavina crnog shiraza i bijelog viogniera, čija butelja stoji 210,98 kuna. l
Peppermint Paddock je ime dobio po menti koju se u dolini McLaren sadi uz ogradu. Paddock znači komad zemlje, ali i konjušnica ili ergela. U ovom je slučaju riječ o ogradi vinograda, odnosno komadu zemlje, što znači riječ ‘paddock’. Ali ista riječ znači i konjušnicu, pa je to samo jedno od nama neobičnih, fantazijskih imena za vina. Najskuplje vino vinarije zove se The Dead Arm, što znači ‘mrtva ruka’. Bijeli Sauvignon zovu The Broken Fishplate (slomljeni tanjur za ribu), slatki rajnski rizling The Noble (plemenit), a chardonnay The Olive Groove ili ‘žlijeb za masline’. Mješavina crnog shiraza i bijelog viogniera je The Laughing Magpie (nasmiješena svraka), a cabernet sauvignon ‘The Coppermine Road’ (cesta koja vodi prema rudniku bakra).