Na samo Valentinovo 2008., u vrijeme kad se već piju vina iz godine koja je prethodila, Boris Drenški iz Human a Suti tek je brao grožđe. U vinogradu u Orešju Humskom ostavio je 1200 čokota chardonnaya iščekujući ledenu berbu. Nije je dočekao, pa je Dan zaljubljenih odredio za berbu prosušenog grožđa. Od njih će napraviti vino koje će spremno dočekati vinoljupce točno za godinu dana.
Bez ljubavi ni u čemu nema uspjeha. Tako se i s vinom može uspjeti samo uz puno ljubavi, pričao je Boris dok je s promrzlih trsova skidao grozdove smežuranih bobica prepunih prirodnog sladora.
Drenški je jedinstveni vinar u Hrvatskoj po tome što proizvodi vina samo od odgođenih, odnosno kasnijih berbi. Otkad je grožđe došlo u rod u jesen 2007. Godine, Drenški je imao tri berbe. Uoči božića je po temperaturi od minus sedam brao bijeli i sivi pinot i dobio marketinški najcjenjeniju, ledenu berbu. Na Vinckovo, 22. siječnja, brao je drugi puta, a posljednje je trsove pobrao 14. veljače. Bila je to jedna od najkasnijih, ako ne i najkasnija berba u Hrvatskoj.
Nemam puno vinograda, samo dva hektara, pa sam odlučio proizvoditi samo najbolje. S količinama se ne mogu natjecati s drugi vinarima, ali s kvalitetom mogu, ne bez ponosa priča Boris Drenški kojem je vino još uvijek “samo” hobi. I takav hobist ponio je titulu šampiona cijenjenog Radgonskog sajma u Sloveniji koja se i vidi s njegovih vinograda.
Sa svoja dva hektara vinograda, mnogi će se iznenaditi, proizvede oko 600 litara vina. Toliko je bilo u berbi 2006. Godine, prvoj s kojom je spreman ozbiljno izaći na tržište. Vino puni u boce od 0,375 ili ča 0,25 litara i sveukupno ima tek 2500 tih bočica. Svake godine proizvodi sve predicate, od kasne berbe do izbora prosušenih bobica ili ledene berbe, jedinog predikata koji ne ovisi o vinaru, nego o vremenu. Tijekom ove valentinovske berbe počastio je sivim pinotom berbe 2005. Vino ima čak 15,6 posto alkohola i samo 23 grama neprovrelog šećera. Unatoč alkoholu, skladno je i još svježe.
Volim vina s više alkohola i nikada ne prekidam vrenje da bih smanjio jačinu i ostavio više neprovrelog šećera. Neka se vino samo zaustavi, kad osjeti da mu je došlo vrijeme, priča Boris Drenški koji sprema još jeda eksperiment. Prije više od godine dana je pobrao rajnski rizling i grožđe prosušuje sve do sada. Prešat će ga zajedno s chardonnayom pobranim na Valentinovo 2008. A taj je, valentinovski chardonnay, Drenški ostavio 24 sata da macerira zajedno s bobicama prije prešanja. Dva se dana mošt taložio i nakon toga je počelo vrenje koje će trajati i do dva mjeseca. Prema prirodnom sladoru koje je grožđe nakupilo, Drenški očekuje da će vino imati između 14 i 15 posto alkohola. Sazrijevat će u inox posudi do kraja ove godine i tada će ga napuniti u boce. Nakon dva mjeseca smirivanja u boci, dakle točno za Valentinovo 2009., stići će na tržište.
Dosad smo imali nekoliko berbi na Vincekovo, a ovo nam je prva valentinska berba. Priznajem da sam i s ovim chardonnayom čekao ledenu berbu, ali nisam je dočekao. No i ovaj izbor prosušenih bobica neće nikoga razočarati, siguran je Boris Drenški koji je prije samo pet godina počeo vino puniti u boce, danas se cijene njegovih buteljčica kreću između 45 i 300 kuna, ovisno o tome koliko je kasna berba bila. Ako se nekome to čini puno, treba se prisjetiti da ponajbolja hrvatska predikatna vina, butelje od 0,375 litara ledenih berbi i suhih jagodnih izbora graševina I traminca Kutjevačkog podruma stoje i više od 400 kuna. I imaju svoje kupce jer je riječ o vrhuncima vinske proizvodnje. U toj konkurenciji i Boris Drenški traži mjesto. U tome mu pomaže i Siniša Križanec, veliki zaljubljenik u vina i vlasnik dvorca Bežanec, koji je Drenškome osmislio i etikete.
Uvijek se govorilo da mi Zagorci pijemo kiseliše, a samo oni koji dođu k nama u Zagorje vide da mi u stvari pijemo nektar, zaključio je Križanec.