Proizvodnja crnih vina još nam je skromna. Napravili smo oko 150.000 litara merlota i isto toliko cabernet sauvignona, smrtno ozbiljan rekao je mr. Franjo Francem, direktor Agrokorovih projekata u vinarstvu, predstavljajući vina Podruma Belje berbe 2007. Prisutni su ipak te riječi shvatili kao šalu jer malo koja vinarija u Hrvatskoj u jednoj berbi proizvode 150.000 litara vina od jedne sorte. Beljski merlot i cabernet sauvignon, međutim, nitko nije shvatio kao šalu. Riječ je o dva izvanredna vina koja na najljepši način potvrđuju potencijal crnih vina u cijeloj Slavoniji, a posebno Baranji, a jedina im je mana što će na tržište stići prerano.
Prve boce moći će se, najavljuju Francem i Saša Zec, u Agrokoru zadužen za marketing vina, kupiti uoči božićnih blagdana. Cijena će im, najavljuju, biti izvanrednih 65 kuna za butelju. Bit će to odlična prilika za kupnju nekoliko kartona i pohranjivanje na godinu-dvije u podrum ili vinski kabinet. Tada će vina, koja su već sada ugodno pitka, biti u još boljoj formi.
Do tada će, vjerojatno, Belje imati i treći crnjak, koji ima velike šanse biti bolji od prva dva. Kako je najavio mr. Francem, bit će to kupaža, dakle mješavina merlota i cabernet sauvignona. Te dvije sorte redovito se miješaju u bordeauxu, uz dodatke cabernet franca i, ponekad, petit verdota, i daju neka od najboljih i najskupljih vina svijeta.
Belje je predstavilo još jedan novitet, a to je Goldberg graševina kasne berbe. Vino je ime dobilo po izdvojenom, ponajboljem vinogradarskom položaju na Banovu brdu, jedinom brežuljku koji se izdiže 150 do 200 metara iznad ravne Baranje i to u smjeru istok-zapad. Tako su mu vinogradarski položaji okrenuti prema jugu, a sa sjevera stalno dolazi vjetar koji prozračuje trsje i sprječava razvoj bolesti. A ta graševina kasne berbe je moćno, ‘muško’ vino za sladokusce i to ne zbog slatkoće, jer je suho i ima samo četiri grama neprovrelog šećera, nego zbog punoće i prekrasnih mirisa.
Pod etiketom Goldberg Belje je prošle godine napunilo senzacionalne chardonnaye i graševinu, po 5.000 boca, iz berbe 2006. I ove su godine pod istom etiketom ponovno proizveli odlična vina iz berbe 2007., ali samo po 4.000 butelja koje će se točiti u biranim restoranima, a prodavati samo u rijetkim vinotekama.
Trsovi cabernet sauvignona posađeni su 1993. i 1994. godine u vrijeme okupacije i posao je, sudeći po vinu, vrlo dobro odrađen. Cabernet sauvignon 2007. ima 14 posto alkohola i 7,6 grama kiselina po litri koje mu jamče dugovječnost. Beljski podrumi inače nisu previše stradali tijekom okupacije Podunavlja. Izuzetak je arhiva u kojoj su boce izmiješane pa je kušanjima trebalo ustanoviti gdje je koje vino.