Što se pije, jedno je od pitanja na koja su lani morali odgovarati sudionici vinsko-gastronomske biciklističke utrke Udruge za kulturu stola G.E.T. Isto pitanje dočekat će sudionike na prvom ovogodišnjem Ciklo G.E.T. Touru 31. svibnja te 1. lipnja. Samo će umjesto pušipela, bijelog pinota ili rajnskog rizlinga, u kojima su uživali u Međimurju, sad pogađati je li riječ o plavcu ili pošipu. Prvo se 31. svibnja vozi Pelješcem, a potom, 1. lipnja, Korčulom, poluotokom i otokom koji su poznati baš po tim sortama. Kako je riječ o crnom, odnosno bijelom vinu, odgovor će biti jednostavniji i za bicikliste koji se ne bave vinima.
– Ciljevi svake utrke su upoznavanje vinogorja i zabava te prezentacija enološkog i gastroturizma hrvatskih regija. Iako su to utrke, brzina nije presudna. Svaki biciklist obilazi kontrolne točke, vinarije, restorane, vinske barove, OPG-ove…, i rješava zadatke. Učini li to uspješno, dobiva bodove. Najboljeg u svakoj utrci očekuje primamljiva nagrada: besplatan vinski tečaj prve razine Wine and Spirit Education Trusta, britanske institucije koja djeluje u 55 zemalja svijeta. Zahvaljujemo turističkim zajednicama Smokvice, Orebića i Dubrovačko-neretvanske županije što su podržali projekt – kaže Silvija Munda iz Udruge G.E.T. i dodaje da sudionici plaćaju kotizaciju koja je u stvari trošak za ručak.
Pelješka etapa ima start i cilj u mjestu Kuna, a kontrolne točke su dobro znane pelješke vinarije Poljoprivredna zadruga Kuna 1898., Lučić, Matuško, Kiridžija, Bartul, PZ Postup i Saints Hills. Tako će se obići cijeli Dingač, najslavniji hrvatski vinogradarski položaj. Ručak je u Obiteljskom gospodarstvu Antunović. Korčulanska etapa počinje i završava u Brni. Sudionici će obići ložu iz 1700. godine u župnoj crkvi u Smokvici te brojne vinograde u okolici mjesta u kojima će ih s okrijepom dočekivati vinari iz vinarija Plasa, Didovinka, Staojević, Grošić, Kunjas, Milina i Toreta Ručak je u Grill pizzeriji Žal. Posjetit će i spomenik pošipu.
- Težak Marin Tomašić Barbaca zvan Caparin iz Smokvice, sijekući šumu u kanjonu Stiniva, pronašao je samoniklu lozu koja ga je zainteresirala izvrsnim okusom i neuobičajenom aromom. Porezao je njezine prutiće, zasadio ih u svoj obližnji vinograd i razmnožio. Dr. Edi Maletić i dr. Ivan Pejić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta 2002. godine utvrdili su prema DNK kako je ta samonikla loza prvog pošipa nastala od sjemenke koja se “rodila” kao rezultat oplodnje bratkovine bijele i zlatarice blatske bijele – priča je o nastanku ove prekrasne korčulanske sorte iz koje je nastala i teorija o njezinu imenu. Navodno je prvi trs rastao “po šipku” pa su ga nazvali pošipak, što se skratilo u pošip.
Druga je teorija da je ime dobio zbog izdužene bobice slične šipu, što je lokalni naziv za šiljati dio krampa, pijuka ili mašklina, kako ga tko zove.
Ciklo G.E.T. Tour nastavlja se vožnjom po zadarskom zaleđu, od Biograda do Benkovca, 5. srpnja. Nove utrke bit će nakon ljetne pauze.