Najbolja vina ne moraju biti skupa, pokazala je druga runda Vinskih zvijezda, najstrožeg ocjenjivanja vina u Hrvatskoj. Za uskrsne blagdane ocjenjivači predlažu četiri vina koja pristaju tradicionalnoj šunki s jajima za doručak i pečenjima od bijelog mesa za ručak, odnosno kolačima kojih sigurno neće nedostajati. Najbolje ocjene dobila je Graševina Mitrovac 2012. Ivice Peraka iz kutjevačke Zlatne doline. Enologinje Ana Hranilović i Ivana Rendulić Jelušić, vinar-enolog Tomislav Tomac, sommelier Josip Muhar te vinski kritičari Željko Suhadolnik, Vitomir Andrić i Ivo Kozarčanin dodijelili su joj više od 90 bodova, odnosno četiri zvjezdice i titulu vina travnja i Smješka za odličan odnos kvalitete i cijene.
Četiri zvjezdice dobio je i Chardonnay Premium Sur lie 2011. Jasne Antunović, još jedno bijelo vino s dovoljno snage i punoće za jača mesna jela, uz kakva se inače piju lakši “crnjaci”. Savršen partner ovom vinu mogu biti i jela od najbolje riječne ribe, posebno one iz Dunava koji teče oko vinograda vrijedne gospođe Antunović. Vinogradarka iz Dalja četiri zvjezdice osvojila je i u ožujku finom Graševinom
Premium berbe 2010. koja je proglašena i vinom prošlog mjeseca. Budući da bi blagdanski stol bio siromašan bez biranih kolača, u ovotjednom izboru vina uvrštena su i dva desertna. Prvo stiže iz Sauternesa, regije nedaleko od francuskoga grada Bordeauxa iz koje dolaze najglasovitija slatka vina na svijetu. U pravilu je riječ o mješavini sorata sauvignon i semillon, a vina su posebna po izraženim kiselinama. One su zaslužne za živost koje inače slatkim vinima često nedostaje. Hrvatski slatki uskrsni adut je crveno vino od izvorne istarske sorte muškat ruža porečki. Vinograd je podno Motovuna, a grožđe se bere nakon što sazrije i prosuši se na trsu kako bi se koncentrirali prirodni šećeri i zrele arome. Vino intenzivnog mirisa po ruži i suhom voću pristaje uz voćne deserte te one od
čokolade ili svježeg sira. Ta dva slatka vina ipak nisu dobila zvjezdice.