To je suradnja Dunav-Alpe-Jadran, ali i dobar pokazatelj što radi zemlja koja drži do svojih vina. Austrian Wine državna je agencija koja brine o marketingu svojih vinara i izdala je lijepu brošuru Österreich wein Mediterrane Küche u kojoj savjetuje koja austrijska vina lijepo pristaju mediteranskoj kuhinji. Zeleni veltlinac, kažu, savršeno upotpunjuje predjela od goveđeg carpaccija, pršuta i dinjeili salatu caprese od rajčica, mozzarelle, svježeg bosiljka, malo soli i maslinovog ulja. Klasični štajerski sauvignon, odnjegovan u većim drvenim bačvama, odlična je pratnja morskoj ribi i rakovima sa žara. Uz topla talijanska predjela s paštom i njokima fino će pristajati vina od rotgipflera i zierfandlera, mi bi rekli zelenca i žerjavine, a uz španjolske tortilje i paelje austrijska vina burgundijskih sorata bijeli i sivi pinot. Oni koji i u mediteranskoj kuhinji traže robusnija jela, uz sočna mesna pečenja mogu uživati u vinima od lovrijenca i crnog pinota, a uz teleću koljenicu i bifteke u frankovkama i zweigeltima. Većina savjeta može se primijeniti i na naša vina. Kad nam ih već naša država ne promovira, da iskoristimo onu koja je nekad davno bila i naša.