Ta 2011. je bila fenomenalna godina pa smo odlučili napraviti prvu mješavinu bijelih sorti. Odabrali smo položaj Vižinada, na kojem nisu sađeni kupljeni klonovi loza nego precijepljeni stari istarski čokoti. U vinu je 60 posto malvazije, koja mu daje kičmu. Chardonnay osigurava tijelo, a sauvignon bijeli, viognier i muškat bijeli “zaduženi” su za arome. Tako su Lagunini enolozi Sabina Salamun i Milan Budinski predstavili vino koje nije u prodaji, ali nema razloga da uskoro ne bude, osim činjenice da ga je malo jer je ipak riječ o pokusu. Napunili su 4500 boca pod imenom Festigia Vižinada Bijelo, po vinogradarskom položaju između Novigrada i Motovuna, nekoliko kilometara od mora.
Vino je osvježavajuće, jako razigrano, gotovo seksi. Dojam je da je upravo “propupalo” iako su od berbe prošle više od dvije godine. Posluženo je uz salatu od šumskih gljiva, puretine i pečene bundeve s kravljom skutom, prvi slijed večere kojom je Laguna slavila nagrade osvojene lani na međunarodnim ocjenjivanjima i to je, pokazalo se kasnije, bila prilično loša odluka. Ne zbog onih koji su u bijeloj Vižinadi uživali nego zato što je zasjenilo druga vina. Prethodila mu je mlada malvazija iz 2013., poslužena kao vino dobrodošlice, a slijedile su Festigia Malvazija Vižinada 2011. uz gulaš od kozica i palentu te Festigia Malvazija Akacija 2012., odnjegovana u bačvama od bagrema, a ne hrasta, s rižotom od teletine, povrća i vlasca.
Prvo je odležalo šest mjeseci na kvascima i fino je, školsko vino, ali prilično hladno u emocionalnom smislu, nedostaje mu topline Mediterana. Malvazija Akacije napravljena je od probranoga grožđa s bijele i crvene zemlje. Ležala je šest mjeseci u bagremovim bačvicama od 225 i 500 litara, a potom još osam mjeseci u velikim bačvama od istog drveta. Sad je u inoksu, a u travnju ili svibnju će u bocu u kojoj će se smirivati godinu dana. Obje zrele malvazije pristajale su jelima uz koja su poslužene, no za samostalno pijuckanje nisu ravne onoj začinjenoj s drugim sortama. Čini se da istarski ponos voli dobro društvo. Ekipa iz Lagune predstavila je i dva cabernet sauvignona, oba iz berbe 2011. Grožđe je s položaja Mornarica, najtoplijeg Lagunina vinograda, koji je samo deset metara nad morem i nudi dugo toplo razdoblje sazrijevanja. Cabernet sauvignon Festigia je šest mjeseci njegovano u bačvicama od slavonskog hrasta, a potom godinu dana ležalo u inoksu. Vrlo je lijepo pratilo špikani jelenji but à la wild sa semmel-knedlama. Uz to će jelo sigurno odlično pristajati i Cabernet sauvignon Festigia Riserva, kad bude spreman za tržište. Dvije je godine odležao u bačvicama pa prebačen u velku posudu od inoksa. Trebat će mu najmanje godinu dana sazrijevanja u boci, a to se lako može i protegnuti na 10, 15 ili više godina. Kvaliteta mu sigurno neće padati. Sad je poslužen s čokoladnim tartufom i sirom, a s godinama će se sve više pretvarati u vino za razgovor ili samo za razmišljanje jer sam govori više od riječi.