Mogu li najbolja hrvatska vina stajati oko 50 kuna? Mogu. I stoje. Butelja rajnskog rizlinga kasne berbe 2007. u vinoteci Vrutka je 55 kuna, a polubuteljka izborne berbe 2002. iste sorte 50. Ta dva vina izdvojila su Ivana Enjingija kao najuspješnijeg vinara prošle godine prema izboru 30-ak proizvođača, enologa, sommeliera, ugostitelja, vinskih trgovaca i vinskih kritičara, među njima i autor ovih redaka, koji su ocjenjivali za Večernjakov vinski vodič. Oba su vina osvojila pet Večernjakovih čašica, više od 94 boda na listi do 100 jer ovo ocjenjivanje ima strože kriterije od većine ostalih na kojima je zlato, ekvivalent ovim čašicama, iznad 90. Enjingijev rizling kasne berbe 2007. polusuho je vino arome jabuka. Svježe je, iako ima punih sedam godina, a ostatak neprovrelog šećera i 14,3 posto alkohola daju mu posebnu slast. Preporučuju ga uz najbolja jela od bijelog mesa te slatkovodne ribe. Drugi Enjingijev pozlaćeni rizling, pet godina stariji i puno slađi, izborna je berba. Vino cvjetnih mirisa s okusima meda i zrele breskve primjereno je najboljim kolačima, ali i jelima od guščjih jetara. Oba su dokaz da i u toploj Slavoniji ima odličnih vina od sorte primjerenije hladnijoj klimi. Iz hladnijeg je podneblja treći rizling među šest najbolje ocijenjenih hrvatskih vina, onaj koji u amfori njeguje plešivička obitelj Tomac i koji već više od godine dana oduševljava sve ljubitelje narančastih vina. Takvu je boju dobio nakon šestomjesečnog ležanja na kožicama grožđa. Tako duga maceracija jamstvo je da je grožđe proizvedeno s minimumom kemijskih zaštitnih sredstava ili bez njih. Mirisi su mu kompleksni i pomalo podsjećaju na fini konjak, a najveću mu čar daju izražene, ali vrlo ukusne kiseline. Baš zahvaljujući njima, ovo je vino primjereno masnijim mesnim jelima poput pečenja od svinjetine. Iz hladnijeg dijela Hrvatske je i Bodren IceWine, ledeno vino berbe 2011. u kojem također ima rizlinga, ali samo 20 posto.
Ostale sorte u ovoj mješavini Borisa Drenškog iz Huma na Sutli su chardonnay i bijeli pinot. Vino opisuju kao zimsku čaroliju, ali u njemu je lijepo uživati i ako temperature ostanu iznad nule. Graševina Principovac 2008. Iločkih podruma peto je bijelo vino među šest najbolje ocijenjenih. Mnogima će biti zanimljiva jer je jedino vino neke velike vinarije koje je osvojilo pet čašica, a kad je već riječ o Iloku, i zato što se “progurala” ispred tamošnjega kralja traminca. Ipak, to nije jako veliko iznenađenje. Graševina u cijelom Podunavlju daje odlična vina, a one s pjeskovitog tla zapadnih obronaka Fruške gore imaju i posebne arome pa lako očaraju. Iako malo ljudi zna za Šimu Škaulja iz Nadina u zadarskom zaleđu, ni nagrada njegovu merlotu 2009. nije veliko iznenađenje. Selo je poznato kao najekološkije u Hrvatskoj jer svi tamošnji poljoprivrednici izbjegavaju “blagodati” civilizacije na koje nas nagovara kemijska industrija. A Škaulj je postao poznat široj javnosti kad ga je u travnju 2013. posjetio švedski kralj Carl Gustaf. Onima koji su kušali Škauljeva vina, nije trebao kralj da bi ga zapamtili. I ovaj odlični crnjak ima pristupačnu cijenu. Berba 2010., nagrađenoga godišta više nema, u Vrutku stoji 75 kuna.