Terroir doista postoji, dokazali su znanstvenici kalifornijskog sveučilišta Davis, istog onog koje je otkrilo da je zinfandel, odnosno primitivo ili crljenak otac plavca malog. Ameri su tijekom dvije berbe uzeli 273 uzoraka mošta s ostacima grožđanih kožica iz vinograda širom Kalifornije odmah nakon prešanja te analizirali koje bakterije i kvasci na kožicama žive. I taj se sastav poprilično razlikovao u moštovima iz različitih vinograda.
- Sad trebamo ustanoviti mogu li te razlike u mikrobiološkim zajednicama na kožici grožđa utjecati i na okus te miris vina – rekao je David Mills, mikrobiolog sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Sveučilišta Davis.
Razlike u sastavima mikrobioloških zajednica bile su veće na grožđu cabernet sauvignona nego na chardonnayu. Isto tako, među bakterijama su razlike od vinograda do vinograda bile puno manje nego među kvascima. Sastav bakterija i kvasaca bio je sličan kod mošta iz susjednih vinograda, a što su udaljeniji, razlika je bila veća. Po tome su istraživači zaključili da regija u kojoj se uzgaja grožđe značajno utječe na kvalitetu vina. U istraživanju je sudjelovao i diplomant Nicholas Bokulich, koji je očigledno naših korijena.
Možda zna i onaj stari vic kad je vinar pitao susjeda zašto njihova vina imaju različiti bouget, a vinograde im razdvaja put širok dva metra. Dobio je kratak i jasan odgovor:
- Između pice i guzice su samo dva prsta, a imaju sasvim bouquet!