U subotu, 28. rujna, bit će točno 45 godina odkad sam u tastovu vinogradu na Bizeljskom nabrao prvih 100 kilograma grožđa za proitzvodnju pjenušca klasičnom, šampanjskom metodom druge fermentacije u boci. Tog dana rodio se bizeljski pjenušac.
Iza mene je 45 berbi, među njima su neke bile čudovite. Do danas smo na tržište poslali 2,5 milijuna boca i dokazali da je Bizeljsko sa svojom klimom, sastavom tla i sortimentom, u kojem žuti plavec zauzima posebno mjesto, jedan od najboljih vinogradarskih položaja na svijetu za proizvodnju pjenušavih vina.
Moj odnos prema pjenušcu zauvijek će biti najviši oblik poštovanja prema tom kraljevskom piću i želim sam da mi sudbina podari još koju dobru berbu.
S poštovanjem, Janez Istenič
Što dodati ovome? Gotovo ništa. Samo čestitke cijeloj obitelji Istenič i želju da tih dobrih berbi bude što više.