Samoborski sud! Tko voli pretjerivati, tako bi mogao nazvati prošlotjedno kušanje plešivičkih i burgundskih vina u prostoru samoborske vinarske udruge Brenta. Pariški sud bilo je slavno slijepo ocjenjivanje 1976. godine na kojem su francuski suci bolje ocjene dali kalifornijskim nego svojim vinima.
U Samoboru to nije bilo tako ozbiljno organizirano, nisu tu bili najbolji francuski ocjenjivači, ali bilo je dobrih hrvatskih, a ocjenjivanje nije bilo ni slijepo. Jednostavno smo usporedili chardonnay Mersault 2009. Josepha Drouhina s vinima Zdenka Šembera i Velimira Koraka iste sorte, berbe i tehnologije, dakle, odnjegovanima na finom talogu (sur lie). Kod crnjaka “snage” su odmjerili crni burgundac Rully Louis Latour 2010. s crnim pinotima 2009. Koraka i Tomca. Tu nije bilo dileme. Svih deset novinara, vinara, vinskih trgovaca, ugostitelja i vinoljubaca složilo se da su naši aduti jači. To i ne treba čuditi jer su 30-ak kuna skuplji, no veseli to što, dakle, naša dobra vina nisu preskupa. Valja biti pošten pa kazati kako Maison Louis Latour ima puno boljih crnih pinota. Najbolji je Louis Latour Echézeaux Grand Cru čija berba 2007. u online vinoteci vino.hr stoji 2300 kuna. Drugi crni pinoti s grand cru položaja su između 700 i 800 kuna. Vinarija je među najvećim posjednicima grand cru vinograda, dakle, najboljih u Burgundiji. Imaju ih gotovo 29 hektara, što je jako puno u burgundskim razmjerima, a i više je nego što imaju Tomac, Korak i Šember zajedno.
Latourov jeftiniji crni pinot imao je zaigraniju boju nego Tomčev i Korakov što je razumljivo jer je mlađi, a kod crnih pinota boja se prilično brzo mijenja i po njoj je lako vidjeti je li vino mlado ili staro. Veselu boju pratili su i fini voćni mirisi, a nakon nekog vremena u čaši vino je postalo i pikantno. Tomčev je crni pinot bio puniji, moglo bi se reći grublji u dobrom smislu te riječi što je vjerojatno danak toplijem položaju. Korakov, pak, imao je jače izražene herbalne note.
Kod chardonnaya su se sva tri vina razlikovala po stilu. Šemberova berba 2009. sad je, čini se, u punoj snazi. To vino ima 15 posto alkohola. Nakon punjenja u boce to se jako osjećalo. Ove je godine svakim kušanjem sve bolje. Vino za snažnu hranu, čak i jela uz koja se piju crna vina. Korakov je chardonnay bio na tom tragu, ali ne tako “gust” i topao, a Mersault je bio nježniji i primjereniji ljetnoj večeri. Kušači su se u tim neslužbenim ocjenama dobrano razišli. Polovicu je očarala svježina burgundskog vina, a ostale kompleksnost Šemberova.
Dobro je znati i da je crni pinot jedan od roditelja chardonnaya. Drugi je naša sorta bijela belina velika koju Francuzi zovu gouais blanc, a Nijemci weisser heunisch. Tepaju joj i zagorski Casanova jer se spontano križala s desecima sorata i dala isto toliko novih. Jedna od njih je i rajnski rizling kojim je završila ova lijepa vinska večer u Samoboru. Šemberovim, naravno. Kako su dobra mu vina od francuske i njemačke sorte Ivanku i Zdenka mogli bi zvati i Chaimber ili Tschember.