Možete poželjeti napraviti najbolje od najboljih vina na svijetu, no to je gotovo nemoguće. Bilo kome. Možete poželjeti napraviti najbolje odlično vino, no to je jako teško. Ali sigurno možete napraviti najbolje dobro vino na svijetu, rekao je čelnicima Belja slavni engleski vinski kritičar Oz Clarke kušajući mladu graševinu.
Ovaj tjedan proveo je u Hrvatskoj. Prvo je posjetio Belje, potom o podunavskim vinima govorio u Zagrebu pa se zaputio u Poreč, na Malvazija May Day, predstavljanje mladih istarskih vina organizirano na 1. svibnja. Najviše su ga se dojmili nepregledni vinogradi baranjskog Banovog brda podno kojih je supermoderni novi podrum Vina Belje. U njemu 3,5 milijuna litara vina berbi 2011. i 2012. čeka punjenje u bocu ili nastavak “školovanja” u drvenim bačvama starog podruma, koji se spominje još u vrijeme Mohačke bitke 1526. godine. U tom je podrumu Clarke kušao 69 vina iz Podunavlja i Slavonije, a potom otišao u Kopački rit.
- Plovili smo tom mirnom vodom kad se kraj broda bacila riba. Smuđ ili štuka. Malo dalje bacila se još jedna. Bile su u lovu i tad smo vidjeli koliko je plodna ta mirna voda. Toliko je plodna i zemlja koju grije ovo sunce. A od tog nam sunca nije vruće nego toplo. Oko tijela i oko srca. Tu toplinu treba izraziti i u vinu – prilično je pjesnički opisao nekadašnji glumac i pjevač Robin Clark, koji je, kaže, u srednjoj školi dobio nadimak Oz, a danas se uglavnom njime i predstavlja.
- Velika nova vinarija u sljedećih pet godina mora dokazati da veliko može biti i lijepo. Mora dati puno vrlo dobrih i pomalo posebnih vina – rekao je Clarke.
Na plovidbi poplavljenim područjem najviše mu se dopao Select chardonnay Vina Belje, dakle, ne vrhunski ni Goldberg nego onaj osnovni, s najnižom cijenom.
– To je vino mirno poput voda kojima smo plovili – rekao je noseći na večeru polupunu plastičnu petlitarsku posudu jer je vino još u bačvi i čeka punjenje u bocu. Svima ga potočio kao aperitiv. Oduševila ga je mlada graševina, koja će biti punjena pod etiketom Premium za vrhunska vina. Za nju je dio mošta bio neko vrijeme s bobicama, dio grožđa je odmah isprešan, a dio je ubačen u mošt cijelih bobica, bez prešanja.
- To vino ne smije ići u male drvene bačvice jer će drvo sakriti sve što ovo posebno grožđe može ponuditi. Hrvatska bijela vina općenito ne smiju ležati u barriqueu. Posebna su i takva trebaju ostati – savjetovao je Clarke.
Graševina koja mu se toliko dopala izvrsno je pristajala uz gotovo cijelu večeru, započetu salatom od smuđa s te carpacciom od soma, a nastavljenu fazanom s ječmom te potom somom prženom u sjemenkama i smuđom umotanom u slaninu pa pečenom. Prilog tim divnim ribljim jelima bila je jedinstvena mlada kopriva pripremljena s krumpirom poput blitve. Za kraj slanog dijela večere poslužili su file mignon i uz njega narezane celer i jabuku s vrhnjem te mladu, nedovršenu, ali već slasnu frankovku, još jednu sortu kojoj u Hrvatskoj Clarke predviđa lijepu budućnost.
Prije nego što je počeo pisati o vinu, Oz Clarke bio je pjevač i glumac. Najpoznatija mu je uloga negativca u dva “Supermana”. Ljubav prema vinu nadvladala je ljubav prema kameri i pjesmi Dajte mi glumca koji poznaje vino, uzviknuo je televizijski producent Peter Bazalgette pripremajući emisiju “Food and Drink” (“Hrana i piće”) koju je BBC emitirao od 1982. do 2002., Robin Oz Clarke bio je prirodan izbor. Preuzeo je i neke radijske emisije o vinu na BBC-u i postao najprepoznatljiviji vinski novinar u britanskom eteru. Wine atlas najpoznatija je knjiga Oza Clarkea koja je doživjela tri izdanja, 1995., 2002. i 2007, a može se kupiti i u Hrvatskoj. Od 1988. do danas izdao je više od 20 knjiga o vinu i hrani te vinskih enciklopedija i vodiča. Neke je napisao sa Stevenom Spurrierom, organizatorom Pariškog suda, slavnom ocjenjivanju na kojem su 1976. kalifornijska vina pobijedila bordoška. Spurrier je danas predsjednik ocjenjivačke komisije britanskog časopisa Decanter.