Plavac Murvica 1999. samozatajnog Bračanina Hrvoja Bakovića jedno je od prvih hrvatskih vina koje je oduševilo Francuze. Tamošnji časopis La revue du vin de France objavio je 2004. iznimno pohvalni članak o Murvici te berbe nakon što je hrvatsko veleposlanstvo u Parizu organiziralo kušanje naših vina. Koliko je to vino zaslužilo pohvale, Baković je pokazao na predstavljanju udruge vinara Grand Cro na 7. festivalu Vino.com u zagrebačkom hotelu Esplanade.
Unatoč zrelosti vino je zadržalo voćne mirise, a u ustima je ostalo svježe. Godine su mu dale pikantnost, ugodnu ljutinu, ali oduzele boju. Više nije tamno, gotovo crno vino kakvi su mlađi plavci, nego malo bljeđe.
Baković je poznat po duljem odležavanju vina prije puštanja na tržište, pa je sad počeo prodavati berbu 2007. Ovaj “izvrsno držeći starac” iz 1999. sazrijevao je u 1,5-litarskoj magnum boci, što je sigurno pridonijelo njegovoj svježini. U većim bocama je razmjerno manje zraka koji šteti vinu. Zbog zraka će vino prije ostarjeti.
Baković je i vinar s najduljim stažom u udruzi čija je većina članova u vinarstvo došla iz drugih biznisa. “Originalni” vinar još je Alen Bibich iz Plastova kraj Skradina koji se u Esplanadi predstavio sjajnim cabernet sauvignonom 2006. iz trolitarske boce Jeroboam. Vinarsku tradiciju ima i Boris Šuljić, vlasnik hotela Boškinac na Pagu. Boškinac je i odlična mješavina cabernet sauvignona i merlota. I on je donio Jeroboam.
Petlitarskom bocom predstavio se Mladen Rožanić, inženjer strojarstva koji u Europi proizvodi specijalne strojeve za građevinarstvo, a kraj Poreča od berbe 2005. iznenađuje i veseli dugo maceriranim, zrelim bijelim i crnim vinima. Ovdje je ponudio TeranRe 2007., izvrsnu mješavinu terana i refoška. Iz biznisa je u vinarstvo ušao i Tomislav Bolfan, osnivač tvrtke Ellabo koji na Vinskom Vrhu kraj Hrašćine u Zagorju radi biodinamička vina. Izvrsni su mu rajnski rizlinzi. Jedini je istaknuo samo obične buteljke jer njegova svježa vina ne trebaju velike boce za odležavanje.
Ernest Tolj krajem prošlog stoljeća osnovao je tvrtku Eurocable, a početkom ovog vinariju Saints Hills koja se diči plavcima, ponajviše onim s Dingača, te istarskom kupažom malvazije i chardonnaya koju je nazvao Nevina. Iz biznisa, i to svjetskog, u hrvatsko je vinarstvo ušao američki milijarder Lee Anderson. U Orebiću na Pelješcu ima vinariju Korta Katarina koja je već slavna po odličnim pošipima i plavcima.
Ivo Duboković, stručnjak za marketing, ima divne plavce s Hvara. Najpoznatiji su mu Medvjedica te i Medvid. Potonji radi s Ivom Barbićem. Ima i vina koja se, na primjer, zovu 2718 sati sunca u boci prema broju sunčanih sati u vinogradu te godine.
Odvjetnici Miroslav Plišo i Goran Hanžek vlasnici su Stancije Meneghetti u Balama. Pod imenom vile oko koje je vinograd pune i jako fino crno i bijelo vino.
Grand cru u Francuskoj je naziv za ponajbolje vinogradarske položaje. Devet vinara koji su osnovali udrugu Grand Cro-Premium Croatian Wine Estates poigralo se tim pojmom, a udružili su se, kažu, kako bi zajedno predstavljali hrvatska vina te promicali vinsku kulturu.
Inače, najveću butelju na svijetu napunili su vinom u restoranu Gupf u istoimenom švicarskom selu iznad Bodenskog jezera. Ima 480 litara, a u njoj je slatko vino glasovite austrijske vinarije Kracher. Visoka je 240 cm, široka 68, a staklo joj je debelo centimetar. Puna teži 630 kilograma. Promjer plutenog čepa je 18 cm.
osim u standardnu butelju (0,75 litara), vina se pune u 1,5-litarski magnum ili polubuteljku (0,375 litara). Dvostruki magnum je bordoško ime za bocu od tri litre koju u Burgundiji i Champagni zovu Jeroboam. U Bordeauxu je to ime boce od 4,5 litara, a za ostale to je Rehoboam. Imperial u Bordeauxu, a Metuzalem u Burgundiji i Champagni su boce od šest litara. Salmanazar svuda ima 9, a Baltazar 12 litara. Najveće boce su Nabukodonozor (15 litara – na slici), Melkior (18), Solomon (20) i Suveren (25 litara).
Gospodine Ivo, nadam se da Vam ne smetaju komentari.
Udruživanje ovih vinara, pokazalo se pravim potezom već na festivalu vina i kulinarstva u Esplanadi. Bili su zvijezde festivala. Nije bilo posjetitelja koji nije svratio u njihovu dvoranu.