Ja ću Beaujolais Nouveau, berba 1979. Tako je bocu mladog vina neke prastare berbe naručio sveznalica Derek Del Boy Trotter iz legendarne britanske serije “Mućke”. Manje je smiješno kad na policama naših trgovačkih centara osvane boca mladog beaujolaisa početkom jeseni, dakle, mjesec-dva prije nego što treba stići nova berba, a i to se svake godine može doživjeti. Beaujolais Nouveau najpoznatije je mlado vino na svijetu koje svake godine na tržište stiže trećeg četvrtka u studenom. Ove godine to je ispalo rano, krajem prve polovice mjeseca, jer je 1. studenog bio četvrtak. To je ispalo dobro s obzirom na vrijeme zbog kojeg su berbe posvuda, pa i u toj regiji na jugu Burgundije, između Lyona i Macona, bile ranije nego inače. Svježina je odlika ovog vina koje rade od sorte gamay tehnologijom karbonske maceracije. Cijele bobice bacaju se u tankove s ugljičnim dioksidom i vrenje počinje u svakoj bobici. Kad kožica pukne, sok pada na dno tanka i vrenje se nastavlja. Nakon tjedan-dva se ispreša i pusti da vrenje završi. Osam tjedana poslije za tržište je spremno vino prekrasne crvene boje i mirisa po malinama, jagodama, crvenom ribizlu… Ima i malo tanina, što upućuje na to da ga treba piti dok je mlado. Beaujolais Nouveau zovu još i Beaujolais Primeur te je riječ o vinu napravljenom da se popije tijekom zime nakon berbe. Za njega se grožđe skuplja iz cijele regije.
Beaujolais Villages u pravilu je značajno bolje vino od onoga novog, što znači Nouveau. Proizvode se u 39 sela na sjeveru Beaujolaisa i prinos je po trsu manji, što jamči veću kakvoću. Najbolji beaujolaisi stižu s deset prvoklasnih vinogradarskih položaja. U njima su svježina i voćnost obogaćene sposobnošću da i odleže koju godinu. Slavna engleska vinska kritičarka Jancis Robinson tvrdi kako je prodala vrlo živahne beaujolaise s tih položaja stare čak 40 godina. U pravilu, međutim, više od deset godina i ovim je vinima previše. Kao što su vina živahna, moglo bi se reći i šarena na nosu i u ustma, takve su i etikete. Vina Beaujolais lako je prepoznati na polici po šarenilu na bocama i veselim crtežima u kojima često dominira cvijeće. Na sjeveru Beaujolaisa, bliže vinski velikim susjedima iz Burgundije, radi se i relativno mala količina bijelog beaujolaisa, i to od chardonnaya. Dopušteno je dodavati i lokalnu sortu aligoté, no to radi sve manje ljudi. Mladi, bazični beaujolais bio bi izvrsna pratnja piletini sa žara kad bi kiša u ovo doba godine dopuštala roštiljanje. U svakom slučaju, pristajat će mu pileće i pureće meso. Onaj bolji, Beaujolais Villages, lijepo se pije uz odojak ili sasvim mladu janjetinu, a najbolji beaujolaisi, s oznakom vinogradarskog položaja, dobra su pratnja patki i guski ili kuhanim kobasicama.
U Hrvatskoj je prije desetak godina bio vrhunac potražnje za mladim beaujolaisima i doista se čekao taj treći četvrtak da se otvori prva boca. Posljednjih godina više se uživa u portugiscu, našemu mladom vinu proizvedenom klasičnom vinifikacijom.