Nedostaje pjenušac, bila je primjedba hrvatskih i slovenskih novinara na kušanju svih dosadašnjih berbi pošipa i plavaca u orebićkoj vinariji Korta Katarina.
Gotovo svih jer pošipa 2007. više nema. Može se samo reći šteta s obzirom na to da je plavac iz te godine izvanredan. More, kamen, sunce i voće jednostavno pršte iz čaše tog petogodišnjaka. Pokupio je, očigledno, sve što mu je priroda ponudila i proveo dovoljno vremena u bačvi da uravnoteži sve te okuse. Sommelieri bi rekli da je topao i mekan po alkoholima, blag po taninima, pun po tijelu, a slan po mineralnosti, onom faktoru “X” koji imaju samo vina s ponajboljih položaja kakav Dingač i Postup, otkud je grožđe, svakako jesu.
– Berba 2007. jedna je od najsuših u povijesti poluotoka. Pošip smo brali za Veliku Gospu, a plavac 30. kolovoza. Tko voli i poznaje Pelješac, voljet će i mineralnost 2007., a voćnija berba 2008. je za one druge – rekla je kroz smiješak enologinja Korte Katarine Nika Silić Maroević, Korčulanka zaposlena na Pelješcu.
Berba 2008. upravo je sremna za tržište. Te godine, priča Nika, sve se u vinogradu savršeno odvijalo, pa se i vino lijepo razvija. Ima 15 posto alkohola koji se u ustima jače osjeti nego 15,5 posto iz berbe 2007.
– To je dokaz da takva vina treba pričekati. I 2008. će za godinu dana biti uravnoteženija – rekla je Nika.
Prve berbe plavca Korte Katarine, one iz 2006., više nema u prodaji. Ostalo je nekoliko kartona za ovakva kušanja. To je vino nastajalo u pionirskim uvjetima jer je vinarija imala samo nove bačvice. Zato se i danas u vinu osjeti priličan utjecaj drveta kojeg u recentnijim berbama nema jer se kombiniraju nove i starije bačve. Uslijedili su plavci istih berbi, ali drukčije vinificirani. To je linija Reuben’s Private Reserve posvećena ocu vlasnika vinarije Leeja Andersona. Berbe 2006. i 2007. dvostruko su dulje odležale u bačvicama, a 2008. je rađena i od posebno probranoga grožđa.
- Joj, meni je to jako dobro – nije se sramila reći Nika za Reservu 2007. koju je Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo ocijenio “samo” kao kvalitetno vino.
– Baš me briga. Nismo htjeli dati četiri boce za novo ocjenjivanje – dodala je. Ostali su im plavci vrhunski.
Pošipe smo kušali sve, osim berbe 2007. koja je rasprodana. Iz bačve su nam natočili 2012. koja ima strašan potencijal. Berba 2011. upravo se sprema na tržište i bolje je ocijenjena od 2010., a tek će se vidjeti hoće li nadmašiti odličnu 2009. Posebno je iznenadila 2006. To je već “staro” vino koje pokazuje zrelost, ali ne i nedostatke svojih godina. Štoviše, odlično je pristajalo uz gofa s gradela. Mlađi su pošipi lijepo zaokružili salatu od hobotnice te poparu (gregadu) od cipla i orade. A plavci Korta Katarine savršena su pratnja mesu.
Onaj mineralniji iz 2007. prija uz janjetinu i jaretinu, a voćniji i koncentriraniji iz ostalih berbi dlakavoj divljači i pašticadama. U Korti Katarini razmišljaju i o prošeku, kojih na našem tržišto nedostaje i s njim bi, kao i s pjenušcem s početka priče, zaokružili vinsku priču.
Vlasnik Korta Katarine je američki milijarder Lee R. Anderson (73) koji se 2000. zaljubio u našu obalu i vina. Dvije godine dvoumio se između proizvodnje plavca malog i babića. Odabrao je plavac i 2003. kupio nekadašnje odmaralište Narodne banke SFRJ u Orebiću. Tri godine poslije od kupljenoga grožđa napravio je prvo vino. Danas ima 6,5 hektara zemlje na Postupu i Dingaču. Ondje mu raste plavac, ali nema ga dovoljno pa dio i dalje kupuje. Pošip nabavlja s Korčule, iz Čare. U Orebiću je uredio prekrasnu vinariju, a luksuzan hotel pokraj nje završen je izvana. Deset soba, dva apartmana, restoran i ostale sadržaje završit će do 2014. Još nije odlučio hoće li izdavati sobe ili će to biti smještaj samo za njegove goste.