Suho, osvježavajuće, s malo alkohola i nježnim mirisom. To je neslužbena definicija ljetnog vina u koju se savršeno uklapa zelinska kraljevina. Početkom tjedna stigle su na tržište prve boce Kraljevine Zelina berbe 2011., robne marke Zagrebačke županije. Tri su obiteljske vinarije ove godine zaslužile da njihova kraljevina nosi županijsku etiketu. To su Puhelek Purek iz Gornjeg Psarjeva, Jarec-Kure iz Biškupca Zelinskog te Željko Kos iz Hrnjanca. Pravila su prilično stroga. Vino ne smije imati više od 11,5 posto alkohola, a mora biti sasvim suho, dakle ne smije imati ni grama neprovrelog šećera. Nije lako ispuniti ta dva kriterija u sunčanoj godini, kakva je bila prošla. Grožđe je nakupilo puno sladora pa, ako se tijekom fermentacije sav preradi u alkohol, kraljevina će biti prejaka. Ako se vrenje zaustavi, vino neće biti suho. Zato je najveći problem lani bio odrediti pravi trenutak berbe, kad je grožđe dovoljno zrelo, a još nije preslatko.
Kraljevina je sorta uz koju se, među hrvatskim vinima, veže najviše legendi. Ime je, tako se priča, dobila zato što je u njoj još u 13. stoljeću uživao hrvatsko-ugarski kralj Bela IV., koji je Zagrebu i Samoboru Zlatnom bulom iz 1242. dodijelio statuse slobodnih kraljevskih gradova. Kraljevinu su, prema drugoj priči, uzgajali i grofovi Zrinski, koji su od 16. stoljeća, uz Frankopane, bili najmoćnija hrvatska velikaška obitelj s posjedima od Mure do Jadrana. Najljepša je legenda ona o ljubavi Ludwiga van Beethovena i Marije Erdödy, koja je imala posjed u Svetom Ivanu Zelini. Pitanje je jesu li doista ljubovali, ali dopisivali su se. Uz pisma, možda je slala i zelinsko vino u Beč, kamo se glazbeni genij kao dvadesetdvogodišnjak trajno doselio iz rodnog Bonna.
Ako ove priče i nisu istinite, svakako ih je lijepo pričati tijekom toplog dana u hladnom vinskom podrumu u dobru društvu i uz primjerenu hranu.
A što jesti uz kraljevinu? Školski su prijedlozi, prema pravilu da se lagano bijelo vino služi uz lagana jela od bijelog mesa, neutralna riba poput pastrve te piletina i puretina. Prijedlog koji poštuje pravilo da se uz regionalna jela piju lokalna vina čašica je kraljevine uz domaću šunku sa sirom i vrhnjem. Tko se ne boji neobičnih kombinacija, kraljevinu može kušati i uz hladne salate od sirovih kozica, tjestenina ili onu koju smo nekad zvali šopska, a radi se od sezonskog povrća i sira, a protiv pravila je, ali mnogima će biti po volji, kraljevinu piti tijekom toplog poslijepodneva uz svinjetinu ili mljeveno meso s roštilja. U ovom slučaju, dobro ohlađenu vinu pristajat će malo mineralne vode.