Kažu da su žene sistematičnije od muškaraca, a to potvrđuje i način na koji sučlanice udruge Women On Wine izabrale WOW vino na nedavnom Zagreb Wine&Gourmet Weekendu u Gliptoteci HAZU.
Sommelierka Karin Rupena Perdec, koja sa suprugom i kolegom Emilom vodi pulski wine bar Tinja, izabrala je 10 bijelih, 10 crvenih, pet ružićastih i pet desertnih hrvatskih vina među kojima su članice udruge izabrale tri najbolja bijela i crvena, te dva rosea i slatkiša. Finaliste su naslijepo ocijenile sommelierke Jelena Šimić-Valentić ,Alena Bročilović i Lucija Maijević. I evo što žene žele…
Malvazija Santa Lucija 2008. Antonelle, također članice WOW-a, i Gianfranca Kozlovića iz Momjana. Tom izboru, bez obzira na ukuse, nitko neće prigovoriti. Santa Lucijom Kozlovići su se proslavili. Grožđe je iz starog vinograda posađenog 1961. na bijeloj istarskoj zemlji, a rade je samo u godinama kad kvaliteta grožđa “zaslužuje” punjenje u bocu s tom ekskluzivnom etiketom. Sommelierke su preporučile čuvanje tog vina, no u to se moram uplesti sa savjetom osnovanom na iskustvu: Nikad mi nije bilo žao vina koje sam popio, ali “plakao” sam nekoliko puta nakon što sam vino morao proliti. Dakle, čuvati to vino nekoliko godina u savršenim uvjetima, dobrom podrumu ili vinskom hladnjaku. U protivnom, pozvati nekoga tko cijeni dobro vino i popiti ga uz ponajbolju bijelu ribu, ali i mladu janjetinu, jaretinu ili čak teletinu pripremljenu s aromatičnim travama. Snaga ove malvazije bez problema podnosi mesna jela.
Santa Lucia najbolje je ocijenjeno vino u svim kategorijama i predstavljala je Hrvatsku na festivalu Femmes et Vins du Monde Concours International u Monacu. U najužem izboru bili su i još punija, “mesnatija” Malvazija Antica Roxanich 2007. te slankasti Pošip Korta Katarina 2008. koji je idealna pratnja plodovima mora.
Ženama najbolje hrvatsko crveno vino stiže s Plešivice, regije u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj koja već godinama daje naša najbolja vina, samo to još nisu svi otkrili. Crni pinot 2008. Velimira Koraka proljetni je crnjak. Nije to gusto vino poput plavaca, cabernet sauvignona ili syraha, nego elegantno vino koje je godinu dana odležalo u malim bačvicama, a potom šest mjeseci u velikoj. Pravi je nasljednik senzacionalnog Korakovog crnog pinota 2007. i treba ga piti uz što mlađu otočku janjetinu, primjerice. U najužoj konkurenciji bili su još Kiridžijin Dingač 2008. te Teran Benvenuti 2008.
Pečena janjetina s kontinenta, ili fina svinjska vratina s roštilja, pravi su par za najbolje ružićasto vino, Rosé Roxanich iz Kosinožića pokraj Poreča. To je sasvim atipičan rosé. Puno i snažno, suho vino od borgonje, istarske sorte za koju se otkrilo da je isto što i srednjeeuropska frankovka. Srednjeeuropska sorta je i zelenac, koji je dao ženama najbolje slatko vino. U Hrvatskoj ga ozbiljnije uzgaja samo Kutjevčanin Vlado Krauthaker, a rijedak je i u Sloveniji te Austriji. Ovaj zelenac je najviši predikat, izborna berba prosušenih bobica. To je, utvrdile su sommelierke nakon ocjenjivanja, idealno vino uz deserte od jabuka, oraha ili uz voćnu tortu. Može se s njime i započeti ručak, ako se posluži uz predjelo od gusje ili pačje jetre.