Ne zove se bez razloga najljepši hrvatski enogastronomski sajam festivalom. Međunarodni festival vina i kulinarstva Zagreb, 25. i 26. studenog u hotelu The Regent Esplanade, po šesti će puta ponuditi najbolja vina sa svih kontinenata te prehrambene proizvode po kojima je Hrvatska poznata ili bi barem trebala biti poznati širom svijeta. Organizator festivala je profesor matematike Ivan Dropuljić. Tri je godine predavao matematiku, potom prešao u naftni biznis, a 1992. počeo se baviti vinima. I to ne zbog računice, nego zbog ljubavi i prijateljstva.
- Pratio sam kako budi hrvatska vinska scena. Neki su se privatni vinari uspjeli probiti prije početka rata, a onima koji su krenuli za njima trebalo je pomoći u ta teška vremena. U velike trgovine nisu mogli ući pa sam otvorio vinoteku baš za njih, za tad još nepoznate, ali kvalitetne proizvođače. Isprva smo njihova vina prodavali u rinfuzi, no vrlo su brzo vina istočena iz bačvica i demižona zamijenile butelje. Posao je išao kako-tako, no u to je vrijeme najveće veselje bilo osjetiti da se pomoglo svakome tko je to svojim vinima zaslužio – danas priča Dropuljić kojem je od osnovnog zvanja ostao samo nadimak Profesor.
Trebalo je i znati ocijeniti čije vino zaslužuje pomoć, a to se moglo samo uspoređujući našu plemenitu kapljicu s francuskom, njemačkom, talijanskom… Zato je Profesor počeo obilaziti europske vinske sajmove i kad je prvi puta posjetio Merano (desno), odlučio je uspješnu formulu prenijeti u Hrvatsku.
- Volim sajam u Meranu jer ne predstavlja samo vina nego i biranu hranu. A vino je neodvojivo od hrane, uostalom i vino je hrana. Osim toga, sajam je po mjeri posjetitelja. Može se doista obići u dva dana za razliku od onih najvećih, u Bordeauxu, Dusseldorfu ili Veroni, gdje bi ni mjesec dana ne bi bilo dovoljno za ozbiljnije kušanje izloženih vina. I 2006. organizirali smo prvi festival u foajeu koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Bilo je skromno, ali pokazalo se da je formula prava – prisjeća se Profesor.
Već je 2007., na savjet novinara Brune Sušnja, Festival preselio u staru damu Esplanadu gdje će i ove godne “okupirati” prizemlje hotela te veliki grijani šator na Oleander terasi. Dosad su se na Festivalu predstavljali vrhunski vinari iz Burgundije, Champagne, Elsacea, Njemačke, Italije… Dolaze, naravno, i ove, no naglasak će biti na Bordeauxu. Iz najpoznatije svjetske vinske regije stižu vina iz više od 55 podruma koje tamo zovu dvorcima (chateau). To će omogućiti jedinstveni užitak tisućama vinoljubaca, ali izazvati i žaljenje što Festival traje samo dva dana.