Odlično miriši mješavina cabernet sauvignona i cabernet franca kojom je enolog Elvis Visintin završio vrlo ugodno predstavljanje odležanih vina vinarije Capo u ne još sasvim uređenoj vinariji u Fernetićima kraj Brtonigle. U ustima je vino podosta trpko i tanično, no to će “ispeglati”. Još će godinu dana vino sazrijevati u podrumu jer crna vina berbe 2009. na tržište će 2012. A već je lani mladi cabernet franc osvojio zlato na Vinistri.
- Vidjeli smo da je dobro vino, ali to nam je prva berba i bojali smo se kakva će biti reakcija znalaca. Hvala Bogu da su bili zadovoljni – kaže Visintin.
Koliko vjeruje u tu sortu, pokazuje i plan za buduće crne mješavine. U aktualnoj je omjer dvaju caberneta pola-pola, a u novima će biti 60 posto franca. Cabernet franc “putuje kroz vrijeme” u slavonskim bačvama od 500 litara. Krajem ožujka imao je grub miris, ali izvrstan okus. U ustima je odličan bio i cabernet sauvignon, ali iz francuskih bačava. I njemu je, međutim, miris bio još neuglađen. Onaj iz slavonskih bačava doimao se kao gotovo vino, no Elvis Visintin očekuje da će biti još bolji. Prvi crnjak u boci bit će već početkom ljeta crni pinot berbe 2009. Boja mu je “lakša”, laganija crvena, a miris neuobičajeno snažan, po džemu.
Od bijelih vina odležanih u drvenim bačvama odličan dojam ostavio je sauvignon.
Na tržištu su bijela vina berbe 2009., i to sauvignon, sivi pinot, chardonnay i malvazija te žuti muškat. Uskoro će na police i bijela vina iz barriquea, a crnjaci iste berbe još sazrijevaju u bačvama.
Vinarija je u Fernetićima, u kamenoj kući koja čeka obnovu. Uređeni su podrumi za odležavanje vina, a moderne posude za preradu još su u improviziranom prostoru. Iznad vinarije bit će uredi, laboratorij i luksuzni apartman. U podrumu mogu proizvesti 90.000 litara vina na godinu, a zasad rade 32.000 litara. Za više nemaju grožđa pa traže kooperante. Dio vina rade samo u inoks posudama, a dio odležava u drvenim bačvama različitih veličina i različitih proizvođača. Imaju bačve od francuske i slavonske hrastovine.
Imaju 7,5 hektara vinograda na tri položaja. Najbolji je između Brtonigle i Kršeta, a zovu ga “kod igrališta”. To je prirodna zavala izložena suncu cijelog dana.Tamo rastu cabernet sauvignon i cabernet franc te crni pinot i sivi pinot. Razmišljaju o posebnom vinu od crnih sorti iz tog vinograda.
Vinarija Capo ima 7,5 hektara vinograda na tri položaja. Najbolji je između Brtonigle i Kršeta, a zovu ga “kod igrališta”. To je prirodna zavala izložena suncu cijelog dana.Tamo rastu cabernet sauvignon i cabernet franc te crni pinot i sivi pinot. Razmišljaju o posebnom vinu od crnih sorti iz tog vinograda.
Vina Capo premijeru su imala prije godinu dana kad ih je Mirko Cetinski u Zagrebu predstavio kao obiteljski biznis. Rekao je kako je sin Tony uložio novac i vinariju nazvao prema novom albumu “Da Capo”, a drugi sin Matteo vodi marketing. Dva tjedna poslije u Rovinju je na novom predstavljanju tih vina bio i partner Danko Končar, tada još rijetkima poznati poduzetnik, za kojeg se potiho govorilo da je među najbogatijim Hrvatima. Početkom ljeta objavili su da je partnerstvo razvrgnuto, a potom je na vidjelo izašla afera s preskupim plaćanjem nekretnina koja i danas trese Istru. Na vina Capo afera se, nasreću, nije odrazila.