Nepitko, rekao je za berbu 2009. vina Cos d’Estournel iz bordoške podregije Saint Estephe britanski trgovac vinom Charles Taylor. Katastrofa, nadovezala se stručnjakinja za vino aukcijske kuće Sotheby Serena Sutclife. Već sad ulazi u legendu, oduševljen je, pak, bio drugi britanski vinski trgovac Hew Blair. Berba 2009. u cijelom Bordeauxu doista kontroverzna i Decanterov urednik Guy Woodward kaže kako izaziva puno više pitanja nego što daje odgovora.
Prvo je pitanje koliko vina imaju alkohola. Spomenuti Cos d’Estournel čak 14,5 posto što je gotovo nevjerojatno za Bordeaux čija ponajbolja vina u pravilu imaju 12,5, a samo rijetko 13 posto (u Bordeauxu alkohol zaokružuju na 0,5 postotaka). Grožđe se u pravilu bralo kasnije nego što je uobičajeno i zato ima više alkohola. Proizvođačima slatkih vina u Sauternesu to nije smetalo. Ponosni su na sirovinu koja bi, da se radila na suho, dosegla i 20 posto, a posebno na jaku kišu koja ih je “oprala” sredinom rujna i omogućila razvoj plemenite plijesni botrytis cinerea koja slatkim vinima daje posebne arome i izdiže velika vina iznad običnih. Berbu 2009. u Sauternesu uspoređuju s glasovitim berbama 1990., 1949. i 1921. Ipak, ni najbolji Sauternes, Chateau d’Yquem nije na prvim ocjenjivanjima dosegao maksimalnih Decanterovih 20 bodova. Ima “samo” 19,5. među stotinjak najboljih bordoških vina 20 bodova dobio je samo Chateau Margaux. Najskuplji, Chateau Petrus ima 19,5 kao i Chateau Haut-Brion, Chateau Latour i Chateau Lafite Rothschild baruna Erica de Rothschilda. Vino njegove sestrične barunice Philippine de Rothschild, iz susjednog podruma Mouton-Rothschild, dobilo je, pak, “samo” 19 bodova. Svima se ipak predviđa dugovječnost i ugodno starenje kroz desetljeća. Preporuka za većinu je čuvati ih najmanje 20 godina. Najbolja će biti oko 2040., a ona iz Pomerola, s desne obale Gironde, čak i do 2050. godine. Cijene bordoških vina 2009. će, prema prvim predviđanjima, biti 18 posto veće nego za berbu 2008.