Da mi ga netko ponudi naslijepo, nikad ne bih rekao da je to chardonnay. Ali tražio bih još koju čašu. Chardonnay iz kurije Nespeš, berbe 2009., naprosto je bezobrazno osvježavajuće vino u kojem treba uživati pijuckajući ga ovih još nekoliko toplijih dana prije zime, a kad zasniježi, uz finu šunku i ostale nareske te svježi sir s vrhnjem.
Kurija Nespeš stari je vinski podrum u zelinskom kraju, na brežuljku Švarcovina na kojem je 4,5 hektara vinograda zasađenog tramincem, chardonnayem, zelenim silvancem, rajnskim rizlingom i sauvignonom. To je mala, butik vinarija iz koje je stiglo i prvo hrvatsko diplomatsko vino. Prije šest godina, dakle 2004., tadašnji norveški veleposlanik u Hrvatskoj Knut Toraasen bio je kum baš chardonnayu, ali berbe 2003. Znao je čovjek što bira. Prije Hrvatske, službovao je u Španjolskoj i tamo naučio što su dobra vina. Nazdravit ću mu prvom prilikom novom čašom ovog mladenačkog chardonnaya. I nemojte ni pomislili da je riječ o nekom slabiću. Ima on 13,4 posto alkohola, ali i sve ostalo što treba da se taj alkohol zaokruži.