Chateau Smith Haut-Lafitte, Elio rasso, Bruno Rocca, Masi, markizi Antonori i Frescobaldi, dvadesetak malih šampanjskih kuća čiji mjehurići potiču srce na brže kucanje, 50 biodinamičkih vina (a ja sam fanatik takvog pristupa pljoprivredi)… To je samo dio vina koje smo pili u Meranu od 5. do 7. studenog 2010. Da smo ostali i zadnji dan, u ponedjeljak,8. studenog, pili bi i više, ali više bi se morali i hvaliti. Moram samo zahvaliti Suhome (Željko Suhadolnik, glavni urednik Svijeta u čaši) na vodstvu po sajmu i prilici da pijem ono što sam vjerojatno ne bih ili barem ne toliko. Ali da izbjegnem daljnje hvaljenje, evo nekoliko lijepih fotografija iz najljepšeg i najvećeg malog vinskog sajma na svijetu.
Fatorria La Traiana nudila je i biodinamička i biološka vina. Nisu se mogla usporediti jer su različito vinificirana i iz različith berbi, ali s Anyijom je bilo lijepo razgovarati. I ruke su se malo zatresle pa je fotografija mutna.
Klaudio Jurčić već je treću godinu najbolji hrvatski sommelier. Za sljedeće prvenstvo “formu” je brusio i barberom i Barbarescom na štandu Albina Rocce iz Piemontea.
Sajam se u subotu otvorio u 10 sati, a u podne na štandu Chateau Angelusa iz Bordeauxa više nije bilo nikoga. Ostale su samo prazne boce. Nasreću, suvlasnik Jean-Bernard-Grenie vratio se i u nedjelju. I donio vina.
Suradnici naše Amerikanke Lidije Bastianich nudili su fini crnjak Calabrone od refoška (70 posto), schioppettina, merlota i pignola. Otprilike polovicu grožđa prosušuju kao kod Amaronea.
A vinarija Tomassi iz Valpolicelle izložila je i bambusove kutije u kojima se prosušuje grožđe za amarone.
Osim finim vinima, neki su posjetitelje privlačili na štand velikim bocama…
…drugi zanimljivim i lijepim izgledom…
Hrvatska vina predstavili su Marija Mrgudić (da, da, slavna obitelj Bura-Mrgudić) te Ernest i Ivana Tolj, vlasnici vinarije Saints Hills koja ima Dingač i Nevinu (fina ali skupa mješavina malvazije i chardonnaya).
Mare Mrgudić imala je na Dingaču Bura zanimljiv detalj: Staklena posudica služi kao doza, ali i kao mali dekanter.
Na pauzama mnogi su nazdravili pivom u festivalskom kafiću. U njemu, uostalom, nije ni bilo vina. Samo voda, kava, piva i sok od naranče.