Volimo losos. Ne samo zato zato što je bogat omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima, proteinima i vitaminima, nego i zbog njegova raskošna okusa kojem fino pristaju brojni prilozi pa s lososom nikad nije dosadno. Ovaj put je nadahnuće stiglo iz Meksika.
Ugodno pikatni okusi lososa na meksički način, osvježeni limetom i listićima korijandera uljepšat će svaki proljetni dan. Kremoznost kokosa i hrskavost kukuruza uljuljkaju poput tople dekice, a čili papričice zadrže budnost. Dakako, u ovom jelu uživamo cijele godine, ali njegova lepršava pikantnost najviše odgovara proljeću. Lako i brzo se priprema. Za samo 20-ak minuta u tanjurima smo imali jelo u kojem smo dugo uživali, a okuse itekako upamtili.
Sastojci:
Fileti lososa, s kožom, 2×150 g
žlica tamari soje
150 g slatkog kukuruza (ako je iz konzerve, ocijediti ga)
1-2 crvene čili papričice (upotrijebite polovicu)
šaka svježeg korijandera
30 grama kokosova vrhnja za kuhanje (coconut cream)
limeta
žlica mješavine meksičkog začina
dva mlada luka
crvena paprika
250 grama riže
Sastojci za začin:
• 1/2 šalice čilija u prahu
• 1/4 šalice slatke paprike
• žlica mljevenog kima
• četiri češnja češnjaka
• mali luk
• žličica mljevenog čili papra
• dvije žličice suhog lišća origana
• žličica soli
Većinu sastojaka smo imali, no nešto je, kao uvijek, nedostajalo pa smo ostali vjerni našoj vodilji improvizaciji. Nismo imali meksički začin koji se stavlja na filete lososa, pa smo ga napravili. S gotovim začinom uštedi se vrijeme, no i priprema je jednostavna. U meksičkoj kuhinji najčešće se koriste češnjak, crveni luk, chipotle u prahu, to je prženi pa osušeni i samljeveni jalapeños, čili u prahu, meksički origano, kim, cimet, klinčići, anis i kakao u prahu. Za našu mješavinu začina pomiješali smo pola šalice čilija u prahu, četvrtinu šalice slatke paprike, žlicu mljevenog kima, četiri sitno narezana češnja češnjaka, manji crveni luk sitno narezan, žličicu chipotle, dvije žličice suhog origana i žličicu soli. Dakako, i ovi sastojci podložni su improvizaciji. Sve smo ih dobro izmiješali, kako bi se mirisi i okusi proželi.
Pećnicu smo zagrijali na 200 stupnjeva. Dok se grijala, filete lososa složili smo kožom prema dolje u tepsiju na papir za pečenje, gornje strane “pokrili” pripremljenim začinom i stavili u pećnicu na 12 minuta.
Dok su se fileti pekli, skuhali smo rižu i napravili prilog. U 80 mililitara vruće vode otopili smo kremasti kokos (vrhnje za kuhanje od kokosa, coconut cream) koji je punijeg okusa nego kokosovo mlijeko. Crvenu papriku izrezali smo na kockice, a mladi luk na tanke kolutiće. Zagrijali smo veliku tavu, dodali ulje i, nakon što se zagrijalo, polovicu mladog luka i papriku. Volimo ljuto, pa smo u tavu stavili još pola crvene čili papričice. Nakon tri minute dodali smo ocijeđeni kukuruz iz konzerve i skuhanu rižu i propirjali dvije minute. Potom smo ulili vrhnje od kokosa, promiješali i nakon minute skinuli s vatre. Ukrasili smo narezanim lišćem korijandera dodali čili papričicu, posolili i popaprili. Došlo je vrijeme za najljepši dio pripreme: tu čaroliju mirisa i okusa stavili smo u tanjur, na nju lijepo ispečen filet lososa pa dodatno posipali narezanim korijenderom, kolutićima crvene čili papričice, mladim lukom i osvježili s nekoliko kapi soka limete.
Jelo ovako finih sastojaka i bogatog okusa traži i raskošno vino koje mora biti i slasno zato što je losos pikantno začinjen. Zaigrali smo na sigurno i odabrali Chardonnay Sur lie Grand selection 2017. vinarije Antunović iz Dalja u Erdutskom vinogorju. Nije chardonnay bez veze najrasprostranjenija svjetska bijela sorta vinove loze, vole ga mnogi zato što može dati vina različitih stilova, a Jasna Antunović i njezin sin Branimir odnjegovali su ga na finom talogu, što mu je dalo punoću i kremoznost te 18 mjeseci “školovali” drvenoj bačvici. Zadržao je tako slast, ali i dovoljno svježine da ovako pikantno pripremljenog lososa može zagrliti nježno kao što Dunav grli vinograd iz kojeg je grožđe. U tom trenutku nismo još znali da je na ocjenjivanju Mundus Vini u Njemačkoj proglašeno najboljim bijelim hrvatskim vinom.
.
.
.
.
Pratite nas.
Budite veselo i živo,
vole vas Ana i Ivo