Večer za pamćenje. Takva je svaka provedena s Ivanom Enjingijem ili s njegovim vinima, a posebno s njim i njegovim vinima u prostoru kakav je Bornstein, najljepša vinoteka/wine bar u Hrvatskoj koja je bila ispunjena doslovce do posljednjeg mjesta.
Počeli smo vinom znakovitog naziva: 80. Riječ je o odličnoj Graševini 2017. s prigodnom etiketom, a slijedilo je Venje 2010., mješavina graševine, rajnskog rizlinga, sivog pinota, sauvignona i traminca iz velike berbe koja je legitiman nasljednik Decanterovog svjetskog prvaka iz 1998. te izvanserijskog Venja 2006.
Crni dio počeo je divnim Crnim pinotom 2009., a nastavio se Venjem crnim iz 2006. I to je mješavina pet sorata, ali cabernet sauvignona, merlota, frankovke, zweigelta i crnog pinota. Veliki crnjak pokazuje što crne sorte mogu dati u Enjingijevu kraju i pod njegovom paskom.
Vratili smo se na bijelo vino, Sauvignon izborne berbe 2006., sastavnicu Venja 2006., prekrasnu kombinaciju punoće, smirene, ali raskošne aromatike te mladosti. Da mladosti. Tek mu je 14 godina. Pa što je to, Ivan Enjingi ima samo 80, a tijelom i duhom mlađi je od većine nas koji uživamo u njegovim vinima.
Među pedesetak odabranih koji su uspjeli ući u Bornstein, puno je bilo mlađih nego što je bilo posljednje posluženo piće: Komovica 1984., rakija od zweigelta koja je 20 godina odležala u drvenoj bačvi. Crna čokolada s kandiranim đumbirom izvrsno je povezala sauvignon izborne i vinjak Orwellove berbe.
Ivan Enjingi u svom podrumu između tankova s Venjem 2006. i Venjem 2010. Oba bijela, oba savršena, oba ima još 20-ak tisuća litara. Malo iz lijeve, malo iz desne, pa malo iz desne, a potom iz lijeve. Nevjerojatno kako brzo prolaze noći u tom ritmu. Hvala, Ivane, na svemu što si nam pružio i ove večeri, 17 dana nakon tvog 80. rođendana. Nadam se da ćemo tako slaviti i 17 dana nakon 180. rođendana.