Za mnoge je ovo ljetno jelo, mi u njemu uživamo tijekom cijele godine. Brzo se priprema, namirnice su jednostavne, okusi raskošni. Pridruži li mu se čaša dobro rashlađenog, svježeg vina, užitak je zajamčen. Idealno je imate li dagnje u školjkama: polovica se očisti, polovica ostavi u ljušturama. Mi smo imali očišćene pa zamrznute, no jelo je bilo izvrsno.
Dok su se špageti kuhali, u tavi smo zagrijali žlicu maslinovog ulja, dodali timijan, sitno narezana tri češnja češnjaka i peršin. Nakon nekoliko minuta dodali smo dagnje, zalili ih decilitrom bijelog vina, poklopili pirjali nekoliko minuta.
Dagnje smo izvadili na tanjur, a tavu s preostalim uljem vratili na vatru. Dodali smo sitno narezanu rajčicu iz konzerve (dakako da je bolje koristiti svježe, kad im je puna sezona) i malo manje od pola žličice ljute tucane paprike za pikantniji okus. Tko voli ljuto, neka doda cijelu žličicu.
Nakon što se umak zgusnuo, vratili smo u tavu dagnje i dodali kuhane špagete, promiješali i jelo je bilo spremno za tanjur. Posuli smo ga sitno narezanim peršinom i bosiljkom i za samo 40 minuta osigurali si obrok raskošnog okusa!
A može li jelu od plodova mora nešto bolje pristajati nego baranjsko vino. Može, naravno, ali ove špagete s dagnjama odlično je popratilo prošlogodišnje ružičasto vino vinarije Pinkert iz Kneževih vinograda. Iz berbe 2019. Zoltan Pinkert prvi put je napravio Rosé samo od frankovke. Razigrano je to, svježe polusuho vino u kojem neprovreli šećer ne daje dojam slatkoće, nego slasti. A baš je ta slast odlično zagrlila dagnje.
Dobar tek jazzeri!
.
.
.
.
.
Pratite nas.
Budite veselo i živo,
vole vas Ana i Ivo