Imamo li zelenje za juhu?
Nemamo.
Uf…
Imamo mrkvu, poriluk, luk, češnjak i papriku.
Ma kaj brancin zna. Njemu bu i to dobro!
Tako smo dogovarali početak ribljeg ručka za dvoje u vrijeme korone. Imali smo dva mala brancina, u hladnjaku spomenuto povrće pa još i tikvicu, u ormaru rižu, maslinovo ulje i ocat, na balkonu krumpir. Što brancin zna, njemu će i to biti sasvim dobro. A zahvaljujući brzoj i profesionalnoj dostavi Gastro Ribarnice Brač – Dostava Zagreb može ga nabaviti svatko. Dostavlja ih i Konzum.klik.
Riblje glave išle su u juhu. Uz njih i peraje, odrezane s malo više mesa da juhica ipak bude bogatija. Lončić, za lonac baš i nije bilo materijala, dopunili smo glavicom crvenog luka, zelenim dijelom poriluka, češnjakom, mrkvom, polovicom svježe paprike i stavili kuhati. S obzirom na “raskoš” nije dugo trajalo.
Taman da se tijelo riba ispruži na postelji od prokuhanog krumpira, tikvica, bijelog dijela poriluka, crvenog luka i polovice svježe paprike. Zalili smo s malo maslinova ulja, dobro popaprili, zamotali sve u papir za pečenje, zavezali mašnicu i pustili na 20 minuta u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Potom smo odvezali mašnicu i “osunčali” ribu još desetak minuta.
U međuvremenu smo u juhici zakuhali malo riže. Juha bez peršina i celera i brancin u škartocu s nekoliko felera bili su sasvim u redu. Da nismo u izolaciji, i da su na ručak došli gosti, gotovo da bismo im mogli prodati priču kako smo upravo tako pripremljenu ribu htjeli. Nama je bilo fino, bilo bi i njima. Možda će biti i vama. Zato, kuhajte i uživajte u jelima od namirnica koje imate doma. Budite kreativni, nije strašno ako nedostaje neki od sastojaka. Zamijenite ga s drugim ili ga jednostavno izostavite. Mi smo željeli juhicu i ribu iz škartoca i napravili smo. Nije bila po klasičnom receptu, ali nama je bila savršena.
A tek kad je ribice oplahnula Malvazija Benvenuti 2018. koja nam je također dostavljena na vrata (tvrtka Wine&More), vidjeli smo da izolacija i nije tako teška. Sve glavno smo imali, bez odlaska u prodavaonicu, a sitnice koje su nedostajale nisu ni najmanje umanjile užitak. Dapače, čak su ga i povećale – smijali smo se i uživali u improvizaciji naše Jazz Kuhinje, baš kao što su stvarali ili svirali, a i danas sviraju džezeri – savršeni u improvizaciji.
.
.
.
.
Za sada toliko. Pratite nas,
javit ćemo se ponovno.
Budite veselo i živo,
vole vas Ana i Ivo