Cijele godine priprema se podrum za proizvodnju vina, ali posao je u pravilu vrlo jednostavan. Podrum uvijek mora biti suh i čist i u njemu ne smije biti ništa što ima jaki miris jer vino vrlo lako upija strane mirise. Najgori su mu “sustanari” benzin ili nafta, boje i lakovi, krumpir, zelje, repa, suho meso, sredstva za zaštitu bilja… Oni samo za nekoliko sati mogu uništiti cjelogodišnji trud u vinogradu.
Najlakše je održavati podrum obložen keramičkim pločicama ili nekom perivom masom. Dovoljno je sve dobro isprati vodom i pokupiti paučinu i prašinu. Stare ili neuređene podrume, u kojima su zidovi žbukani ili čak niti to, treba posebno pripremiti za unšenje mošta. Najjeftinije i najjednostavnije je u deset litara vode otopiti kilogram živog vapna i 0,2 kilograma sumpora u prahu i tom otopinom okrečiti podrum. Prije toga treba, kioliko se može, skunuti plijesan ako se nakupila na zidovima i stropu.
Nekoliko dana prije prerade grožđa podrum treba dezinficirati paljenjem sumpornih traka. U zatvorenom podrumu zapale se dvije do tri trake. Nakon šest do osam sati podrum se provjetri. Sumporenjem podruma uništavaju se i vinske mušice, a one prenose bakterije koje izazivaju octikavost vina.
Pri sumporenju podruma treba biti iznimno oprezan. Vrlo često se mačka zavuče u podrum tijekom radova i ostane zatvorena nakon sumporenja pa je vlasnici ujutro pronađu mrtvu. Ima, nažalost, i ljudskih žrtava. U starim seoskim podrumima, s malim prozorima ili bez njih, gotovo svake godine krajem ljeta i početkom jeseni sumpor odnese neki život.
U podrumu kojeg koristimo za proizvodnju i čuvanje vina temperatura bi stalno trebala biti oko 16 Celzijevih stupnjeva. To je, naravno, najlakše postići klimatskim uređajem. Tko ga nema, treba noću, za nižih temperatuura, podrum redovito provjetravati, a povrućini držati ga zatvorenim.
Tko si to može priuštiti, podrum treba podijeliti u dvije prostorije. U svjetlijoj i zračnijoj treba prešati grožđe i ostaviti mošt na vrenju, a vino čuvati u tamnijoj i hladnijoj, s temperaturom između 10 i 14 stupnjeva.
Dobro je znati
1. Ruljače i muljače od korodirajućih materijala boje se samo prehrambenim bojama. Željezne dijelove preše prije upotrebe treba zaštititi od korozije otopljenim parafinom.
2. Podrum se dezinficira paljenjem dvije-tri sumporne trake. Nakon 6 do 8 sati podrum se prozrači. Nakon paljenja ne smije se ulaziti u podrum jer se čovjek može ugušiti.
3. Podrume u kojima zidovi i pod nisu obloženi pločicama ili perivim masama treba okrečiti. U 10 litara vode otopi se kilogram živog vapna i 0,2 kilograma sumpora u prahu.