Ljetna su jela osvježavajuća, od ribe ili laganijega bijelog mesa i s mnogo povrća. Teoretski ih je lako upariti s vinima, ali ljetna vina moraju i osvježavati. Svježinu im daju fine kiseline, mineralnost ili, pobajprije u pjenušcima, ugljikov dioksid.
Uobičajeno toplo ljetno jutro bit će prilika za mlađi pjenušac koji će izvrsno pristajati salati s mnogo povrća i nježnim sirom. Ako je malo svježije, svježem kruhu i domaćim rajčicama pristajat će i feta pršuta i zrelijeg sira pa će i vino moći biti malo ozbiljnije bijelo.
Ručak od sirove ili najjednostavnije pripremljene bijele ribe i plodova mora traži mineralna bijela vina, a ako se posegne za plavom ribom, treba potražiti i neki puniji rose od dalmatinske sorte poput plavca.
Večeru od bijelog mesa fino prati svježe ružičasto vino kao najlakši dar neke snažnije crne sorte s kontinenta ili, pak, pravi crnjak vitkijeg tijela i izraženijih kiselina kakvih je sve više i u dalmatinskom zaleđu.
Opisanih vina, srećom, imamo poprilično i u svim krajevima Hrvatske. Na listi 10 vina koja nije baš lako pronaći, a bilo bi šteta ne kušati ovoga ljeta, nema ružičastih jer je većina njih relativno lako dostupna. Uvrštena su posebna tri pjenušca, posebna tri bijela i posebna tri crvena te deseto, još ‘posebnije’ vino. Riječ je o šetnji Hrvatskom, a nije slučajno da se dvaput staje u Motovunu.