Više od 10 godina radili su kvasci mjehuriće pjenušcu Tomac Classic 2006. koji je stigao u prodaju ove godine u ograničenoj seriji od 500 boca.
Otac Zvonimir i sin Tomac dio vina “sakrili” su od sebe i drugih u podrumu u Donjoj Reki pokraj Jastrebarskog te ga prepustili putovanju kroz vrijeme. To je najzreliji pjenušac proizveden klasičnom (šampanjskom) metodom druge fermentacije u boci među onima koji su ove godine izašli na tržište, a na etiketi im piše i godina berbe.
Takve i u Champagnei rade samo u najboljim godinama, a u Hrvatskoj je 2013. bila velika, sudeći po tri pjenušca iz te berbe čija je prodaja počela ove godine.
Obitelj Šember iz Donjih Pavlovčana, kilometar dalje od Tomaca, na dan utakmice Brazila i Hrvatske na otvaranju Svjetskog nogometnog prvenstvu 2014. stavila je Pavel na drugu fermentaciju u boci, a u prodaju su ga pustili uoči prvenstva u Rusiji.
Drago Kurtalj iz obližnjeg sela Plešivica reski Cuvée Prestige iz iste berbe držao je na kvascima četiri mjeseca dulje, a u prodaji je od studenog. To je bijeli pjenušac od bijelog (chardonnay) i crnoga grožđa (crni pinot). Toliko vremena da sazrije pustili su i u kutjevačkoj vinariji Galić bijeli pjenušac od crnoga grožđa. Imaju i godinu dana mlađi bijeli od bijeloga i Slavonija je na velika vrata kročila na hrvatsku pjenušavu scenu.
Poseban je pjenušac Misal Istra obitelji Peršurić iz okolice Poreča, mješavina triju berbi malvazije: 2007., 2008. i 2009. Djelo je to pokojnog dr. Đordana Peršurića, čiji posao izvrsno nastavljaju kćeri Ana i Katarina, od kojih očekujemo još sličnih ugodnih iznenađenja.
Pet vinarija je s ovih šest pjenušaca ušlo u svojevrsnu vinsku ligu prvaka. U njoj je i sedmi, Amfora Brut Nature 2010., koji je britanski časopis Decanter uvrstio u sedam najuzbudljivijih pjenušavih vina svijeta 2016. godine.
Pjenušce koji su kvalitetom sasvim blizu, ali nemaju oznaku berbe, rade u Istri Clai, na Plešivici Korak, Jagunić i Kolarić, u Zagorju Bolfan…
Riječ je o pjenušcima za uživanje uz hranu ili u društvu koje će znati što pije, a ne za pucanje u ponoć i prolijevanje. Najbolji omjer cijene i kvalitete ima Perla Rose porečke Lagune. Druga fermentacija je u tanku, a ne u boci, što je jeftinije, a pjenušac je iznimno ukusan. Donedavno je stajao manje od 40 kuna. Novi vlasnici podigli su cijenu na oko 60 kuna, ali u Vrutku ga još ima za odličnih 45 kuna.