U j….e, što je dobar, izletjelo je erdutskom vinogradaru i vinaru Mladenu Siberu nakon kušanja butelje Cabernet sauvignona 2011. koju je izvukao iz arhive. Napunio ju je iz bačvice koju je te godine prepustio na brigu supruzi Dušici i danas bi žalio zbog toga da nije previše dobar i duhovit čovjek pa “poraz” koristi samo za šale na svoj račun. Prije tri godine prvi put smo usporedno kušali njegov i njezin moćni crnjak iz dosad najbolje berbe ovoga stoljeća u Hrvatskoj te sam rekao, a potom i napisao da je Dušičin bolji.
Ovih dana smo kušanje ponovili, a “rezultat” je isti. Mladen nije imao što dodati, a Dušica se samo smješkala. Supružnici Siber osječki su umirovljenici koji tvrde da imaju tri strasti: djecu i unučad, obiteljski stomatološki poziv te vinograd u Erdutu kojim su se počeli baviti 2003. godine, a zovu ga “Na malenom brijegu”. Položaj je na 150 metara nadmorske visine, zagrljen je Dunavom koji oko njega teče prekrasnim meandrom u obliku grčkog slova omega i blago je nagnut prema jugu. Ima sunčanih sati otprilike kao i Dubrovnik. Na 10 hektara rastu cabernet sauvignon, sauvignon bijeli i muškat žuti, a pod korijenjem loze ukopan je lijepi vinski podrum. Isprva su prodavali samo grožđe, a vino su počeli raditi kako bi potencijalnim kupcima pokazali što vinograd može dati. Danas vino rade od 30 posto svojega grožđa. U podrumu leži desetak vina, dio “pravih”, a dio mahom vrlo uspjelih eksperimenata. Među njima su i tri pjenušca proizvedena klasičnom metodom druge fermentacije u boci. Prvi mjehurići bili su im od sauvignona bijelog, a danas bijeli “šampus” rade od muškata žutog. To je sorta koju mnogi povezuju sa slatkim vinima, ali vinski majstori natječu se tko će napraviti bolji suhi. Sasvim suh je i Siberov. Uz muškatne mirise (to su jedine sorte čije vino miriše baš po grožđu) probijaju se i lijepe arome ostalog, mahom bijelog voća. U okusu nema slatkoće, ali puno je svježine i fine punoće. Imaju ga oko 1500 boca.
Malo se prodaje, kažu, a puno više ga veselo popiju. Ružičasti pjenušac je od zreloga grožđa cabernet sauvignona iz 2013. Nije, dakle, bran ranije kako bi imao više kiselina. Unatoč tome, svježeg je, a ugodno zaobljenog okusa. Mirno vino od sauvignona bijelog iz 2016. puno je, moćno i nježnog mirisa, što je također rijetko, ali mnogima i poželjno kod vina od ove izrazito aromatične sorte. Jako su ugodno iznenadili sauvignon i muškat žuti koji su fermentirali u bagremovoj bačvi.Oba mirišu prepoznatljivo, ali ne i napadno. Ta posebna bačvica dala im je divan lagan aromatski ton najfinije bijele slanine, a čini se da će oba vina moći i poprilično dugo odležavati. Strast o kojoj govore doista se osjeti u svakom njihovu vinu. Bez strasti i ljubavi ne bi se time ni bavili. “Svake godine moramo uložiti 350.000 kuna, a pitanje je hoćemo li toliko zaraditi”, pojašnjava Dušica. Mladen o tome ne govori. Radije pušta da u njihovo ime govore vina.