Ovo je kao da se zaljubljuješ, oduševljena je bila mlada dama Enjingijevim vinom Venje crno Kasna berba 2006. Barrique. Doista, mirisna bomba izaziva euforiju, poput ljubavi na prvi pogled. Teško je odmah razaznati po čemu sve miriše ta mješavina crnih sorata zweigelt, frankovka, crni pinot i cabernet sauvignon s vinogradarskog položaja u Vetovu pokraj Kutjeva čije ime nosi, no aroma je divna. A još je ljepše to što sljedećih sat ili dva svako mirisanje čaše ili kušanje vina pruža nešto novo, kao kad se svakim novim susretom otkrivaju i nove vrline čovjeka za kojeg srce brže kuca. Ma i ovo je kao da se zaljubljuješ, dodao sam kušajući divno Venje bijelo iz iste godine. Vinograd je isti, također je kasna berba, odnjegovano je u bačvicama, a sorte su rizling, graševina, sivi pinot, traminac i sauvignon. Boja mu zlatna, a i kod njega se isprva osjeti samo prekrasan vinski miris. Potom se otvara nježna aroma dunje, ponešto egzotičnog voća, pa i lagani đumbir, a završava finim predikatnim notama, medom i suhim cvijećem. Livada se pojavljuje oko čaše, čak i kad livade u blizini nema. Ta izborna berba 2006. izaći će na tržište sredinom mjeseca, kad Enjingi proslavi 78. rođendan. To je bio i povod za trodnevno druženje s 12 Enjingijevih aktualnih vina, dakle onih koja će se moći kupiti ove godine. Među njima je još jedno vino iz 2006., Pinot crni kasne berbe Barrique isprva prekrasno zamiriše po zreloj višnji, a vrlo brzo osjeti se i griotta. Okus mu je pun, topao, dug, na neki način i oštar, no zamotan u slasnu, ali ne i slatku tamnu čokoladu. Prepoznatljiva je sorta, no taj je crni pinot drukčiji od ostalih. Već i po boji, koja je između rubinske i granitne, a tijelom i punoćom sličniji je gustim plavcima nego delikatnim burgundcima, što je drugo ime za crni pinot. To je pravo vino enjingijevskog stila za koji je zaslužan njegov beskompromisan stav prema svima i svemu što ga okružuje. Prvenstveno se to odnosi na ekologiju, jer Enjingi ponosno ističe da kupljeni kvasac nikad u njegov podrum nije ušao, a potom i na puštanje grožđu da sasvim sazrije u vinogradu, te vinu da odležava koliko treba, ili koliko Enjingi misli da mu treba.
Pokazuje to i najmlađe vino ovogodišnjeg paketa, Graševina 2015. Izražen joj je miris zrelog domaćeg voća poput krušaka i jabuka, a okus je pun, ali svjež, polako se širi ustima pa je šteta odmah progutati ga. Zaslužuje da ga se zadrži u ustima nekoliko sekundi. Odlično je to vino za slavonske suhomestane proizvode te ponajbolju slatkovodnu ribu. Istovremeno je u prodaji i Graševina kasne berbe 2013. koja voli mesna pečenja. Koliko je godina starija, toliko se polakše otvara i lagani predikatni medni štih probija se kroz miris reske jabuke. Meso poput teletine i finu ribu, a posebno glavonošce ispod peke, dobro će pratiti Sivi pinot Kasne berbe 2013. Barrique. Poput bijelog Venja prvenstveno miriše po finom zrelom vinu, a nakon nekoliko minuta u čaši se otvaraju voćne arome s kapljicom meda. Za to bi se vino moglo reći da je alzaškog tipa, u najboljem smislu te riječi, a jedinstvenom Enjingijevu tipu vraća polusuhi Sauvignon Kasna berba 2013. Barrique. Ugodno je to, puno i slasno vino u čijoj se čaši osjeti egzotično voće, a osvaja polako, bez napadnog mirisa kakve sauvignoni sve češće imaju. Prepuštanje dugom sazrijevanju u dobrim bačvama naprosto omekšava vino, pa ni Traminac mirisavi izborne berbe 2009. i Sauvignon izborne berbe bobica 2006. ne napadaju, ne ljute onoga tko ih pomiriše nego vesele. I dugo se pamte, kao što dugo nastaju.