Ilok, Plešivica, Alsace, Zagorje, ponovno Ilok, pa Prekmurje u Sloveniji i Kutjevo vinogorja su iz kojih su traminci stigli na radionicu uoči nedavnog Vinart Grand Tastinga u Laubi. Tri suha, četvrti “suhlji od suhih” pa tri slađa, ali sedam karakterom sasvim različitih vina pokazala su što sve može traminac. Može popratiti sedam sasvim različitih jela i podnijeti sve što se uobičajeno priprema za Uskrs. Priča je započela vrhunskim suhim Tramincem 2016. Iločkih podruma, tipičnim izdankom pješčanog tla i toplog sunca Srijema. Ima prekrasan miris ruže i snagu, koja se iskazuje kao slast. Pristaje pikantnijim jelima od najbolje riječne ribe koja će mnogi pripremati na Veliki petak.
Slijedio je hrvatski suhi traminac iz hladnog podneblja. Crni mačak 2013. obitelji Jagunić miriše prepoznatljivo, ali nježno, jer na Plešivici nema sunca kao u Iloku pa arome ne pršte. Njegovali su ga godinu dana na finom talogu što mu je dalo punoću i svježinu, koja tramincima ponekad nedostaje. Dobra društva bit će mu naresci sa sirem i vrhnjem, šunkica s pisanicama i hrenom, nemasna riba poput pastrve te lagani slatki i slani deserti – savijače od sira s povrćem te greblica ili pera, tradicionalna jela kontinentalne Hrvatske.
Treći suhi traminac stigao je iz Alsacea, francuske regije njemačkoga duha, što se vidi i po tome da im je glavna sorta rajnski rizling. Uz njega, u veliki alzaški trio spadaju sivi pinot te traminac. Gewürztraminer Classic 2014. vinarije Hugel tipičan je alzaški traminac punog tijela, umiljatog mirisa i svježeg okusa, dovoljno za janjeće pečenje koje će mirisati u mnogim domovima.
Nakon tri suha traminca, predstavljen je jedan od eksperimenata vinarije Bolfan Vinski Vrh koji nisu bili u prodaji. No pomogli su da spremno za kupce bude narančasto vino Tingo proizvedeno bez sumpora. Ali i taj je eksperiment očarao dobre poznavatelje vina i o njemu se na radionici najviše pričalo.
Niz slađih vina počeo je Tramincem Principovac 2013. Iločkih podruma. Moćno poluslatko vino izraženog mirisa i vrlo čvrstog tijela idealno je uz ponajbolje paštete od pačje ili gusje jetre, fine sireve i intimno društvo. Može se reći da će ovaj traminac voljeti muškarci ako će ga piti žene. I obrnuto.
Drugi slatkiš stigao je iz Ormoža, slovenskoga gradića u najbližem susjedstvu Međimurja. Bio je to Traminec izborne berbe 2016. Puklavec Family Wines. To je elitna linija “7 numbers” divovske vinarije P&F Jeruzalem. Vjerojatno nije slučajno da broj 1 u toj liniji nosi baš ovaj traminec koji je presladak za deserte, jer nije ugodno kad se hrana i vino tuku slatkoćom, ali zato mu odlično pristaju najbolji zreli sirevi. Još je slađi bio hrvatski favorit, slavni Traminac ledene berbe podruma Kutjevo. Berba je bila 2007. Više nije na tržištu, u prodaji je već berba 2011., no vrijedilo je “zagrabiti” u arhivu. Nije izgubio arome, punoću i svježinu, a ne treba mu hrana. I sam je najbolje društvo.
Nekoliko dana potom traminci Iločkih podruma dominirali su i ocjenjivanjem Vinskih zvijezda. Spomenuti suhi vrhunski osvojio je 90 od mogućih 100 bodova, Principovac čak 96, a samo bodom manje diči se Traminac izborne berbe bobica 2015. To su vino Iločki podrumi poslali i na vjenčanje engleskog princa Harryja u svibnju. Iločki traminac iz 1947. pio se 1953. na krunjenju kraljice Elizabete, na vjenčanju princa Williama 2011. točili su Traminac ledene berbe 2007. Pošiljku ponajboljih traminaca Iločki podrumi su poslali u London i 2013. na proslavu 60. obljetnice dolaska kraljice na tron. Traminac je i doslovce kraljevsko vino iako je iz Tramina u Južnom Tirolu, odakle potječe, do Londona stigao zaobilaznim putem – preko Iloka.