Malo je za života imao veze s vinom danas najveći vinski svetac. Otac mu je bio vojnik, pa je, nakon rođenja u današnjoj Mađarskoj 316. ili 317. godine, živio širom Europe. Isprva je i Martin bio vojnik. Uostalom, i njegovo je ime izvedenica imena rimskog boga rata Marsa. Razvojačio se i vratio u tadašnju Panoniju, gdje je počeo raditi kao egzorcist. Posao ga je odveo u Francusku, u Tours, i tamošnji mu je biskup naredio da osnuje samostan. To je htio izbjeći, pa se sakrio među guske. One su počele gakati i odale ga. Zato im se valjda danas osvećuju svi poklonici sv. Martina.
Martin je poslije postao biskup i život je posvetio siromašnima. Crkvena elita nije ga baš voljela jer se brinuo o selu i seljacima više nego što bi to oni htjeli. Umro je 8. studenog 397., a na pokopu 11. studenog bile su tisuće redovnika i redovnica te deseci tisuća seljaka i siromaha. Siromasi ga štuju jer je, prema legendi, još kao vojnik uz rub ceste ugledao promrzlog starca u poderanim krpama. Mačem je odsjekao polovicu svog crvenog plašta i njime zaogrnuo starca. Te noći Martinu se u snu javio Isus, kojeg još nije ni poznavao, i zahvalio mu što ga je zaogrnuo plaštom. Nakon toga, Martin je prihvatio kršćanstvo. Sveti Martin zaštitnik je Francuske, u kojoj mu je posvećeno 3667 crkava i kapelica. U Hrvatskoj je zaštitnik Dugog Sela, Belog Manastira, Virja i Čepinskih Martinaca. Kao zaštitnika slave ga vinari, vinogradari, vojnici, konjanici, izliječeni alkoholičari, uzgajivači konja i gusaka, Švicarska papinska garda… Veza sv. Martina s mladim vinom vjerojatno je samo posljedica zgodnog datuma. Njegov svetak pada na 11. dan u 11. mjesecu. Tad rane sorte vinove loze već mogu dati vino, pa se berači kasnih sorti krijepe plemenitom kapljicom od grožđa koje su brali prije mjesec i pol. Najpoznatije mlado vino u kontinentalnoj Hrvatskoj daje portugizac. Vina su tamnocrvena s ljubičastim odsjajem, lijepe sortne arome i ugodnog blagog okusa s karakterističnom laganom oporosti. Odlično pristaju jesenskim jelima s kiselim kupusom. Jako fina mlada vina daje i plavac mali. Za njega na Pelješcu govore
kako je najbolji do tri mjeseca “starosti” ili nakon tri godine. Na tržištu ga kao mladoga gotovo i nema, pa se u takvome može uživati uglavnom u vinarijama. U Istri je bilo dobrih pokušaja proizvodnje mladih vina, poput Mladuha vinarije Kozlović, mješavine merlota, refoška, plavine i terana, ali nisu zaživjeli.
Ugodni su za jesenske vinske uživancije i mladi terani, no njihov je problem, kao i plavcima, što daju predobra zrelija vina. Zato ih malo tko nudi kao mlada. Na proslavama Martinja uglavnom se bijeli moštovi krste u vino. – Je l’ istina da si obsjednut svakakvimi nečistimi duhovi, u tebi je osa i pčela, muha i mušica, žaba i mrava, pauka i skakavca, crva i puževa i svakakvoga drugoga lizaćega i plazećega, letećega i puzećega, skakajućega gada i smrada – tako domaćin pita na početku krštenja, a kum, u ime mošta, potvrđuje da je to istina te obećava da će se okaniti svoje “naprasite i zločeste čudi kojom nagoni ljude na svađu, po cestah ih valja, u grabe baca, glave im lupa i u želucu im se svađa”.
Taj dio “Križevačkih štatuta”, po kojima se mošt često krsti, jasna je poveznica i s egzorcizmom kojim se sveti Martin bavio. Inače, 11. studenog u srednjem vijeku bio je veliki sajmeni dan kad su se izmirivali dugovi i sklapali posljednji poslovi uoči adventa. Bio je to i početak tad uvriježenog zimskog posta, pa tako i posljednja prilika za dobar zalogaj. Studeni je i vrijeme kad su guske bile zrele za kla
nje. One se prirodno valjaju u ožujku, pa za sedam-osam mjeseci narastu do pet i više kilograma. Danas, naravno, zrelu gusku možemo imati u bilo koje doba godine, no i dalje se najviše jedu u jesen. Uobičajeni martinjski specijaliteti kojima odlično pristaju i mlada vina su oni s kolinja: pečenice, krvavice, bunceki koji dan podimljeni pa prokuhani i zapečeni. Sve češće i patka. Fina je poput guske, mnogima i bolja, a ipak ne treba “vojska” ljudi da je pojede.
BEAUJOLAIS
Najpoznatije mlado vino na svijetu rade u Beaujolaisu u Francuskoj. Regija je formalno dio Burgundije, no vina su drukčija. Beaujolais Nouveau na tržište stiže trećeg četvrtka u studenom. Ove godine to je već 16.
FEDERWEISSER
Čim krene fermentacija, počinje i prodaja njemačkog mladog vina Federweisser. Još je, naravno, vrlo slatko, a ima vrlo malo alkohola. Služe ga obično uz pitu od luka.
I BEČ SE DIČI NOVIM VINOM
Austrijski glavni grad jedini je u svijetu koji ima značajne površine pod vinogradima, pa čak i zaštićeno zemljopisno podrijetlo. Rade i zrela vina, no u četvrti Grinzig slave mlada i osvježavajuća.