Vina sa zaštićenom oznakom izvornosti “Dingač” kristalno su bistra, tamne, rubinski crvene boje. Mogu imati lagan ljubičasti odsjaj ili slabo naglašenu svijetlu nijansu smeđe boje u odsjaju. Mogu imati naglašen miris mladih razigranih vina, tipični sortni miris odležanog vina u drvu sa slabo naglašenim začinskim komponentama ili prepoznatljiv miris vina sorte plavac mali odležane u drvu u kojem se osjete suhe šljive i suhe smokve, a retronazalno i svježe pečeni kruh. Vina su zaokruženog, slabo trpkastog okusa i naglašene svježine, a odležavanjem postaju puna, harmonična i mekana. Ako odleže 24 mjeseca, imaju pun, mekan i gorkast okus.
To je početak opisa organoleptičkih svojstava vina s Dingača u specifikaciji za zaštitu oznake izvornosti, dokumenta s internetskih stranica Ministarstva poljopšrivrede i šumarstva koji konačno utvrđuje mirise i okus vina s tog slavnog položaja na Pelješcu.
Kao dodatni izrazi koji se mogu koristiti navode se i dvije kategorije zrelosti.
- Za Klasiko Dingač koriste se klasična tehnologija i dozrijevanje vina najmanje 12 mjeseci, od čega najmanje 9 mjeseci u drvenoj bačvi i najmanje 3 mjeseca u boci, a Riserva mora biti od najbolje berbe koja je dozrijevala najmanje 24 mjeseca, od čega najmanje 18 mjeseci u drvenoj bačvi i najmanje šest mjeseci u boci – piše u specifikaciji.
Najblaže rečeno, predloženi nazivi tih dodatnih izraza su glupi. Ako će se mlađa vina s Dingača zvati “klasiko”, onda bi i zrelija trebala biti na hrvatskom “rezerva”. To će cijeli svijet razumjeti, kao i riservu. Alternativa je da oba izraza budu talijanska – “classico” i “riserva”.
A želimo li da velika odležana vina od doista velike sorte plavac mali s nedvojbeno velikog položaja Dingač postanu prepoznatljiva u svijetu po oznaci rezerva ili riserva, problematična je i odredba o dozrijevanju “najmanje 24 mjeseca”.
Točno je da u većini talijanskih vinskih regija oznaku riserva mogu nositi vina koja su odležala dvije godine, no Dingač treba uspoređivati s najboljima, a ne s većinom. U Toskani Vino Nobile di Montepulciano postaje riserva nakon tri godine, a Brunello di Montalcino tek se nakon pet godina sazrijevanja može prodavati pod imenom Brunello. Riserva postaje nakon šest godina. Slavno gusto suho vino od prosušenoga grožđa Amarone della Valpolicella riserva postaje nakon četiri godine. U Pijemontu treba 38 mjeseci da vino od nebbiola bude Barolo, a pet godina da bude riserva.
To je mjera koju treba preuzeti. Tri godine za Dingač i još dvije za rezervu. Žalosno je i da Dingač na organoleptičkom ocjenjivanju treba osvojiti najmanje 82 boda. Toliko danas postiže svako korektno tehnološko vina. Sve ispod 90 bodova omogućuje samo da Dingača bude što više, a ne da budu što bolji.
Za kraj, ljepši dio priče. Alenko Radović s Pelješca, kojeg su život i posao odveli u Francusku, objavio je prekrasne fotografije ovogodišnje berbe na Dingaču. Slično je kao prije 100 godina.
- Jematva je i kako se i pristoji tribalo je prvo dat ruku potrebnima gdje se je bralo, nosilo na leđima do barke zatim barkom na plažu – napisao je pod fotografijama. Dalje su grožđe nekad nosili magarci, a danas se vozi autom. I ne više preko brda nego ipak kroz tunel.