Jadranski otok Korčula dom je jedinstvenog vina koje je savršeno za ispijanje nakon dana provedenog u slikovitim otočkim naseljima te na prekrasnim plažama, napisala je Mary Novakovich u internetskom izdanju britanskog lista The Guardian. Nahvalila je plaže Bilin žal, Pržina i Tatinja, a to jedinstveno vino koje spominje je grk. I nije riječ o jednom vinu, nego o tri.
- Odličan uvod u vino koje sam došla kušati u Hrvatsku bio je suhi grk, bijelo vino od sorte koja ne raste nigdje drugdje na svijetu. Čudna je i po tome što je samo ženskog spola, za razliku od većine sorata vinove loze koje su dvospolne, pa treba drugu sortu u vinogradu za oplodnju. Iz vinarije Bire sam biciklom otišla u vinariju Zure u kojoj su Ivan i Marko Batistić napravili pjenušavi grk, a imaju i desertnu verziju, vino koje u Dalmaciji zovu prošek i nalikuje mađarskim tokajcima – napisala je Mary te dodala da joj se dopao i crnjak Rebellion, od cabernet sauvignona, merlota, syraha, alicante bouscheta i plavca malog, kao i da su sva ta fina vina lijepo pristajala plati s hobotnicom, lokalnim sirevima te pršutom. Posjetila je i Čaru i Smokvicu te uživala u pošipu koji je opisala kao bijelo vino s više cvjetnih aroma nego što ih ima grk.
Nije, čini se, imala priliku kušati dva najzanimljivija korčulanska bijela vina. Prvo je grk s kamena koji radi Frane Milina Bire na položaju Defora nedaleko od Lumbarde, a drugo pošip iz amfore. Grožđe za njega je Ante Milina iz Smokvice 2015. uzgojio u vinogradu Njivica na južnoj strani otoka. Šest mjeseci je bio u amfori, ukopanoj glinenoj posudi, a potom sazrijevao u 600-litarskim bačvama. Na tržištu je odnedavno.
- To je izuzetno, slojevito vino, a iznimno pitko. Vrlo dobro je izbalansirano i sortno prepoznatljivo, unatoč dugoj maceraciji u amfori – opisao je pošip iz amfore Siniša Lasan, sommelier dubrovačkog restorana Proto i jedini sudac iz Hrvatske na ocjenjivanju britanskog časopisa Decanter.
To kompleksno vino, čini mi se da je i prvo dalmatinsko odnjegovano u amfori, Ante Milina napravio je u čast 50. obljetnice proglašenja pošipa vrhunskim vinom. Bilo je to prvo bijelo vino u bivšoj državi u kategoriji koja se tad nazivala čuvenom. Poklopilo se da je pošip 1965. proglašen vrhunskim 1967. godine i da je Ante Milina 2015. uzgojio dovoljno zdravo grožđe za polugodišnju maceraciju u amfori te da je to vino na tržište izašlo 2017. godine.
A moći će se kušati još do subote, dokad traju Dani pošipa, odnosno Dani otvorenih vrata u vinarijama Smokvice i Čare. Otvorene su za posjetitelje od 19 do 21 sat. Završna priredba Dana pošipa je druženje sa svim vinarima na Noći vina u nedjelju, 6. kolovoza, u Brni nedaleko od Smokvice.
Korčula je posebna i po poprilično velikim nasadima rukatca, kako na crnom otoku zovu bijelu sortu u drugim dijelovima Dalmacije poznatu kao maraština. Dugo se smatralo kako je i rukatac autohtona korčulanska sorta, no geni su pokazali da je riječ o trećoj hrvatskoj malvaziji. Osim istarske i dubrovačke, tako imamo i ovu koju u Italiji zovu malvasia lunga i malvasia del Chianti. Sazrijeva kasno, nakuplja puno sladora i prikladna je za proizvodnju slatkih vina.