Izbori zrelog pjenušca Dri uz jelo od avokada, ananasa i dagnji te voćnog i osvježavajućeg Three stars uz paštetu od pačje jetre na papiru su se činili pogreškom, a u praksi su bili pun pogodak. Dagnje su bile podimljene, pa zato i jačeg okusa, i odlično su im pristajale punoća i snaga pjenušca Drage Kurtalja s Plešivice, a svaki komadić kruha premazanog pačjom paštetom bio je ukrašen ukiseljenim pupoljkom kapra i prizivao je svježinu i razigranost koju nudi pjenušac obitelji Jagunić iz Kurtaljeva susjedstva. Svu složenost sparivanja vina i hrane pokazali su ovi detalji s jedinstvene večere s 12 sljedova i planiranih 12, a u praksi i više potočenih vina koju je za desetak ljudi zaposlenih u vinogradima i vinskim podrumima ili oko njih pripremio osvjedočeni vinoljubac i sommelier Tomislav Jakopović iz Brezovice.
Rose 2016. zagorske vinarije Kopjar pokazao se previše sočnim i slasnim uz salatu od kozica i sezonskog povrća. To ne znači da vino nije dobro, naprotiv, jednostavno je previše moćno za jelo. Odlično ga je zamijenio suhi Furmint 2016. vinarije Demetervin iz mađarskog Tokaja. Mineralnost koju tamošnja vina crpe iz vulkanskog tla te nježnost sorte koju mi zovemo moslavcem ili pušipelom, a Slovenci šiponom, baš su fino upotpunile svježinu i lakoću salate.
Dobro su bila iskombinirana piletina sa sezonskim povrćem i gljivama i Sauvignon Kopjar te marinirana pileća krilca s Rizlingom Jagunić, a sljedeća četiri jela pokazala su da pri sparivanju jako treba paziti na godišnja doba. S obzirom na topao ranoljetni dan dobro su pristajali sivi pinoti Kurtalja i Trdenića zecu na libanonski s kus-kusom te gulašu od hobotnice s domaćim kobasicama i bobom, a frankovka i crni pinot moslavačke vinarije Ivanić vratini od turopoljske svinje na rukoli te ždrebetini u saftu s domaćim rezancima. Da je bila zima, prvom paru jela, zecu i gulašu, bolje bi pristajao drugi par vina, frankovka i crni pinot. Vratina bi te vitke crnjake mogla podnijeti i za hladnih dana, ali ždrebetini bi trebalo neko crno vino srednjeg tijela, poput merlota ili crljenka, uz uvjet da nisu stariji od tri, četiri godine. Plavac mali, naprimjer, bio bi i za ždrebetinu previše čvrst, gust i jak.
Službeni dio kasnijeg ručka, koji je prerastao u kasnu večeru, fino je zaokružila savijača od marelica s tramincem Trdenić.
Puno je truda uložio domaćin u ovu simfoniju okusa, ali isplatilo se. I njemu i nama jer smo puno naučili. Tko poželi prirediti nešto slično, treba znati da je 12 sljedova ipak previše. Ovo društvo s puno sličnih utakmica do šeste kombinacije hrane i vina raspravljalo je koncentrirano, a poslije se sve više diskutiralo “po skupinama”. Znači da bi drugu polovicu večere trebalo ponoviti.