Odlično, puno, skladno, kompleksno, gusto, moćno vino s aromama meda, tropskog voća i plemenite plijesni, a sasvim suho, bez sladunjavosti. Tako su ocjenjivači Vinskih zvijezda prošle jeseni opisali Graševinu Premium 2013. Jasne Antunović iz Dalja u Podunavlju. Dodijelili su joj četiri zvjezdice, priznanje ravno zlatnoj medalji, koje znači više od 90 bodova na listi do 100. Da nisu pogriješili, pokazalo je Decanterovo ocjenjivanje u travnju ove godine na kojem je osvojila 95 bodova, što je tamo zlatna medalja.
- Priznanje Vinskih zvijezda bilo mi je poticaj da Graševinu Premium pošaljem i Decanteru – rekla je ekonomistica Jasna koja je prije gotovo 15 godina dobar posao “s novcem” zamijenila nesigurnom poljoprivredom.
- Izvrsna berba 2013. dala je zdravo grožđe s kojim sam mogla raditi dulju maceraciju i hladnu fermentaciju u inoks tanku. Potom sam vino 20 mjeseci školovala u bačvi od slavonskoga hrasta. Time sam dobila kompleksno i duboko vino, elegantno i kremasto, ali i dalje svježe – ispričala je o nagrađenom vinu.
U drvenim bačvicama školovana je i Malvazija La Prima 2015. vinarije Fakin iz Motovuna kojoj su Decanterovi ocjenjivači također dodijelili zlatnih 95 bodova.
- Suho bijelo vino odležalo je 12 mjeseci u barrique bačvi – opisuje La Primu Marko Fakin na internetskim stranicama vinarije. I obitelj Benvenuti iz Motovunu susjednog Kaldira ima razloga za slavlje. Nakon što su im ocjenjivači časopisa Decanter u svibanjskom broju dodijelili 95 bodova za Tern 2012., objavljeno je da su isti rezultat ostvarili i na Decanterovom službenom ocjenjivanju, ali za berbu 2013. Najviše priznanje na ocjenjivanju s više od 17.000 uzoraka stiglo je i u Orahovicu, za Silvanac zeleni Jezerac 2015. te Međimurje. Tamo je vinarija Jakopić iz Železne Gore dobila 95 bodova za Graševinu izborne berbe prosušenih bobica 2015. Treba dodati i da su vina Jasne Antunović te vinarija Jakopić i Benvenuti osvojila i priznanja Best in category, što znači da su u doigravanju proglašena najboljima među hrvatskim bijelim, slatkim odnosno crvenim vinima.
Jasna Antunović, obitelj Benvenuti i Marko Fakin nastavili su pronositi slavu Podunavlja i Istre jer su lani 95 bodova osvojili Traminac izborne berbe bobica 2011. Iločkih podruma te Veraldin Istrian 2015., vino od terana koje je proglašeno i najboljim svjetskim crnjakom od jedne sorte i skupljim od 15 funta.
A svjetski prvak na prvom Decanterovu ocjenjivanju 2004. bio je i Ivan Enjingi iz Vetova mješavinom graševine, rajnskog rizlinga, sivog pinota, sauvignona i traminca Venje 1998., koja je još mladolika pa je i dalje među najboljim hrvatskim vinima. Takvu budućnost želimo i ovogodišnjim zlatnim kapljicama.