Iako ljubiteljima vina ne treba poseban razlog za posjet Vinistri, tradicionalnoj međunarodnoj izložbi vina drugog svibanjskog vikenda u Poreču, ove godine i oni postoje. Švedska neprofitna vinska udruga Munskänkarna, koja ima više od 25.000 članova, prije mjesec dana Istru je proglasila vinskom regijom 2017. godine. Prijašnjih godina tu su titulu ponijele Donja Austrija, te regije Montsant i Priorat u Španjolskoj i Napa i Sonoma u Kaliforniji. Istri to nije prvo veliko turističko priznanje osvojeno zahvaljujući dobrim vinima. Briselska organizacija za promociju europske kulture i turizma European Best Destination lani je Istru uvrstila na listu 10 najboljih vinskih destinacija Europe, na kojoj su bile i francuske regije Bordeaux, Champagne i dolina Rhone, talijanske Toskana i Pijemont, Katalonija, grčki otok Santorini te portugalske regije Alentejo i dolina rijeke Douro. A i prijašnjih godina Sherman travel Istru je uvrstio u “Top 10 off the path wine destination”, potom je Fodor’s izabrao Istru za najbolju vinsku destinaciju Europe, Readers digest je stavio tu regiju među 10 najvećih vinskih iznenađenja, USA today proglasio ju je najboljom vinskom regijom za zimski i proljetni odmor, a Wine enthusiast za jednu od najboljih vinskih destinacija. “Ovi rezultati posljedica su velikog rada i zalaganja, ulaganja u edukaciju naših vinara, a sve kako bi se podigla kvaliteta proizvodnje vina“, rekao je Nikola Benvenuti, predsjednik udruge vinara Vinistra. A obitelj Benvenuti i sama ima priznanja koja su dobra pozivnica u Istru. Krajem prošle godine sudjelovali su na na četvrtoj međunarodnoj konferenciji Wine Vision koju je za 100 vinarija iz cijeloga svijeta u kalifornijskoj vinskoj dolini Sonoma organizirao International Wine Challenge, a sad je britanski vinski časopis Decanter pisao o njima u članku Novi stari svijet (The New Old World) posvećenom vinima Hrvatske, Grčke, Turske, Gruzije, Libanona i Izraela. Teranu 2012. Decanterovi kritičari dodijelili su 95 bodova na listi do 100. To je vino koje doista zaslužuje visoke bodove, uostalom i na prošlogodišnjoj Vinistri proglašeno je najboljim zrelim teranom. Vina gotovo svih istarskih vinara mogu se kušati od danas, 12. svibnja, do nedjelje, 14. svibnja na 24. međunarodnoj izložbi vina Vinostra u porečkoj dvorani Žatika. Podrobnije su informacije na straniciwww.vinistra.hr/Vinistra-2017-Program.aspx. Tko “promaši” ovaj vikend u Poreču, u istarskim vinima moći će uživati i 29. svibnja na Danu otvorenih podruma, koji je ove godine 28. svibnja.
Baška na Krku druga je destinacija koju se isplati posjetiti. Tamo je Crna ovca, festival sporta, glazbe i bašćanske janjetine, na kojem će Udruga Žlahtina predstaviti i vina s Vrbnika, odnosno, kako oni to kažu, vina vrbenskih vinara. Najpoznatije je žlahtina, lagano i osvježavajuće, no šteta bi bilo propustiti i kušanje sansigota ili sušćana. Riječ je o staroj crvenoj sorti s otoka Suska na kojem je nakon velikog iseljavanja vinogradarstvo prilično zanemareno. Obnavljaju ga krčki vinari, a u butelje pod sortnim imenom pune Ivan Katunar i Ivica Dobrinčić. I to je lagano vino s oko 12 posto alkohola, vitko, osvježavajuće i primjereno janjetini na kojoj se temelji gastro ponuda Crne ovce. Sansigot u mješavinama crnih sorata imaju i vinarije Nada te Gospoja. Na Crnoj ovci mogu se kušati i lokalni pršuti koji se ne dime nego samo suše na vjetru poput istarskih, ali s kožom poput dalmatinskih. Predstavit će se i krčki uljari te sirana Magriž koja sireve aromatizira listom oraha, kaduljom, ružmarinom… Program je na crnaovca.com.hr.